It is currently Thu Mar 28, 2024 11:50 am

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Tue Aug 13, 2013 10:37 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
Sa nu uiti piatra pentru aerisire si s-o potrivesti sa nu miste apa foarte tare. 30° e cam mult, se dezvolta bacteriile prea repede, ataca icrele si ai mai putin oxigen pentru icre decat la 28-28,5°C. Este mai bine sa schimbi apa cu 12 h inaintea depunerii, decat imediat inaintea acesteia. Daca se albesc icrele poti sa incerci sa folosesti la depunerea urmatoare Mycopur dozat cum e indicat in instructiunile de folosire, sau albastru de metil dozat pana se vede greu conul, ca un ceai mai intunecat.
Dupa depunere nu mai schimbi apa pana dupa ce au inceput puii sa manance. Atunci schimbi cu 15-20% apa la aceiasi parametrii, sau cu 1-2° dGH mai dura, tot a doua zi, dar urmaresti puii sa se simta bine, ca unii reactioneaza alergic la apa noua. Mai tarziu, dupa 1-2 saptamani poti sa schimbi din ce in ce mai multa apa. Puii produc substante care franeaza cresterea celorlalti, asa ca trebuie sa le scoti cat mai des prin schimburi de apa, altfel cresc diferit, unii se fac mari, altii raman mici.
Pregateste oua de Artemia si verifica din timp daca eclozeaza nauplii din ele, ca sa ai hrana buna si destula pentru pui, din a treia zi dupa ce incep sa manance de pe parinti. Am auzit ca se gasesc greu oua bune! Trebuie neaparat sa-ti planuiesti eclozarea naupliilor in asa fel incat sa ai permanent nauplii mai tineri de 12 h.
Nauplii mai vechi pierd prin inot toata valoarea nutritiva, pestii ii manaca, dar nu cresc. De obicei iti trebuie 3-4 recipienti, in functie de durata eclozarii. Aceasta depinde de iluminare si de temperatura apei. Ideal-29,5°C. Nauplii sunt foarte sensibili la prezenta bacteriilor- spala recipientii cu apa fierbinte dupa fiecare folosire!
Planul este relativ complicat, dar neaparat necesar, nu-i subestima importanta! Noteaza-ti ziua si ora la care ai pus fiecare tura de icre la eclozat! Trebuie sa ti cont de orele la care esti acasa! Respecta intocmai proportia de oua si sare la volumul de apa si fa-ti o rezerva de nauplii congelati, pentru cazul ca nu eclozeaza vreodata. Pentru inceput iti ajunge o jumatate de lingurita de oua in fiecare recipient. Atentie la pastrarea oualor, rece si ferite de lumina si aer, mai ales daca-i umed.
Image
Atentie la filtru sa nu fie pornit in timpul depunerii. PH e ok. Duritatea carbonica (dKH) ar fi bine sa fie 2,5-3. DGH nu conteaza. Dupa eclozare elimini filtrul, ca sa nu aspire larvele. Larvele intra de buna voie in filtrul oprit sau pornit, pentru ca se ataseaza de orice obiect intunecat la culoare si mor de foame acolo.
In timpul eclozarii (56h) poti sa-l lasi sa mearga, dar trebuie oprit cu cateva ore inainte de eclozare.
Dupa eclozare e bine sa lasi aprins permanent un bec de 5 Watt deasupra larvelor, ca sa le poata urmari perechea.
Ar fi bine sa desparti puii de parinti in ziua a cincea dupa ce incep sa manance, altfel risti sa ti rapuna parazitii de branchii.
Intereseaza-te ce se poate face cu turba la reproducere!
Lampa cu UV-C nu se foloseste la reproducere cand ai turba in apa, pentru ca coloratia apei reduce prea mult puterea radiatiei. Lumina lampii cu UV-C poate sa dauneze grav si iremediabil vederii!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Wed Aug 14, 2013 7:05 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 10, 2013 1:48 pm
Posts: 102
Location: Ploiesti
salut,cum am citit primul post mi-am dat seama ca esti tot tu, dar diferea numele. cand am vazut videoclipul de pe youtube mi-am dat seama sigur dupa nume.asa cum ti-am mai spus si dincolo,atunci cand intri intr-o casa e frumos sa saluti macar,si indicat si sa te prezinti. nu ai cum "sa castigi respectul" daca vi direct cu cereri/pretenti.
asa cum ti-a spus si nimeni pune mana pe lectura, aici pe forum este o rubrica speciala in care gasesti informatii si jurnale personale de inmultire. apoi poti sa vi cu intrebari pertinente/neclaritati din ce ti-a ramas neclar. eu unul nu am inmultit niciodata discusi (si nici nu o voi face in viitorul apropiat, ca nu am cu ce) dar din ce am rasfoit pe aici am inteles cam tot ce trebuie despre proces
scuze pentru off-Topic, dar nu am putut sa ma abtin
tot respectul pentru ioan c.(acel Ioan de pe forumul vechi tot tu esti(ca nu prea seamana poza asta cu aia(esti mai urat acolo :lol:)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Wed Aug 14, 2013 11:10 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
In afara de Topic:
Octavian wrote:
(acel Ioan de pe forumul vechi tot tu esti?(ca nu prea seamana poza asta cu aia(esti mai urat acolo :lol: )
Ei si tu acum,...pe vremurile alea inca eram mai sarac, n-aveam bani pentru operatii plastice. :oops: ;)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Thu Aug 15, 2013 1:46 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sun Feb 10, 2013 1:48 pm
Posts: 102
Location: Ploiesti
Ioan-Inseamna ca trebuie sa pun serios mana pe munca si eu,si mai vorbim peste ceva ani 8-)

Cristi,ai osmozor,folosesti apa de osmoza pentru reproducere sau ai parameri optimi si fara acesta?!din cate am inteles ti-au depus in plantat de doua ori si de cand i-ai mutat nu ti-au mai depus...asa e,asta ar fi prima problema?!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Wed Aug 21, 2013 6:49 am 
Offline

Joined: Mon Apr 01, 2013 9:52 am
Posts: 11
Location: canada
in sfirsit perechea mi-a depus din nou.am pus un con ceramic un filtru cu talpa la 30 grade si acelasi PH un 6.8 ca in acvariul mare. Simbata au eclozat icrele fara probleme. nu s-au albit si au iesit pui din toate. Marele necaz ca de simbata nu s-au pus pe parinti deloc si inoata ca bezmeticii.De ieri au inceput sa moara din pui si nu am ce sa fac. cred ca sint prea mici ptr. artemia dar totusi am pus o tura la eclozat ca sa vad daca maninca. nu stiu ce s-a intimplat s-au ce am gresit. apropo dupa ce ies puii se lasa lumina aprinsa tot timpul s-au se stinge seara. SI nu in ultimul rind mutumesc foare mult Ioan.C pentru sfaturile date apreciez enorm.in cazul de fata ce sfaturi imi da-ti. Apropo adresa mea de email este cristi_po@yahoo.com si daca vreti sa-mi dati nr d-voastra de telefon o sa va sun si o sa va multumesc personal. de curiozitate la instalatia de artemia se lasa o lumina aprinsa tot timpul? ca asa am citit undeva. Ajuta la ceva s-au nu


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Thu Aug 22, 2013 7:40 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Umbla la lumina si/sau la curentii facuti de filtru. Astea sunt motivele principale datorita carora puii nu urca pe parinti.Trebuie sa fii atent la pui, sa vezi ce fac si nu ar trebui sa fie prea greu sa iti dai seama unde e problema.

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Thu Aug 22, 2013 11:03 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
semaka wrote:
Simbata au eclozat icrele fara probleme. nu s-au albit si au iesit pui din toate.
Esti norocos! Daca te uiti pe forum o sa vezi ca nu-i cazul normal, ci mai degraba o exceptie destul de rara. Perechi bune trebuie pretuite.
semaka wrote:
Marele necaz ca de simbata nu s-au pus pe parinti deloc si inoata ca bezmeticii.
Se intampla des. Eu am avut o data o tura de pui care inotau permanent in grup dintr-o parte in alta a acvariului, iar de mancat nici pomeneala.
semaka wrote:
nu stiu ce s-a intimplat s-au ce am gresit.
N-ai gresit nimic, uneori ies ei asa aiuriti, cu fel de fel de metehne. Urmatorii pot sa fie perfecti. Am avut perechi care produceau pui defecti in apa perfecta si unele care aveau pui perfecti in apa care ar fi trebuit sa fie schimbata urgent in bazin comun.
semaka wrote:
dupa ce ies puii se lasa lumina aprinsa tot timpul s-au se stinge seara?
Lasa noaptea o lumina mai slaba, cam asa ca un far de bicicleta.
semaka wrote:
mutumesc foare mult Ioan.C pentru sfaturile date apreciez enorm.
Daca n-as face-o cu placere n-as face-o deloc. Am avut de furca cu atatea esecuri, pentru ca nu aveam internet si cunostintele si experientele se tineau secrete, incat as vrea sa dispara pentru totdeauna dificultatile astea. Placerea e de partea mea.
semaka wrote:
cristi_po@yahoo.com si daca vreti sa-mi dati nr d-voastra de telefon o sa va sun si o sa va multumesc personal.
O ruda apropiata, care se afla la acel timp in Spania, m-a trezit dimineata la ora doua, pe atunci inca mai dormeam la asemenea ore, ca sa ma intrebe cu un dialect de tuica de pruna originala din Ardeal, daca nu-i pot face rost de monede vechi, ca el face afaceri cu ele. De atunci, sau poate chiar si dinaintea acestei intamplari, nu-mi place sa-mi raspandesc numerele de telefon prin lumea larga. Intre timp stim toti ca s-a agravat problema enorm, noroc ca pot sa blochez in Router numerele nedorite, si,... ar trebui sa-ti arat coloanele listei. :D
semaka wrote:
la instalatia de artemia se lasa o lumina aprinsa tot timpul?
Eu incalzesc apa cu becul economic, dar cred ca si eclozeaza mai bine cu lumina, cu cat este mai alba, culoare mai bine spre albastru decat spre galben, daca se poate.
Image
Image
Image
Inaine vreme filtram nauplii asa. Acum am o metoda mult simplificata, eficienta si rapida, care ofera o calitate de neintrecut.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Fri Aug 23, 2013 7:24 am 
Offline

Joined: Mon Apr 01, 2013 9:52 am
Posts: 11
Location: canada
momentan i-am bagat iar in acvariul mare dar se bat cu ceilalti discusi. Dupa cit timp or sa depuna iar? s-au mai bine zis la ce perioade de timp depun discusii? si daca ai bag iar in acvariul mic ce temperatura este cea mai buna pentru depus? Am vorbit cu cineva si zicea ca foloseste turba la depus ca ajuta. este adevarat? am nevoie sa folosesc si turba? Apropo IoanC merci mult ptr. sfaturi o sa tin cont foare mult . Inca o data, daca nu se poate sa-mi dati nrposibi de telefon inteleg dar macar adresa de email este posibil?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Fri Aug 23, 2013 10:52 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2615
Location: 25826-St. Peter-Ording
semaka wrote:
momentan i-am bagat iar in acvariul mare dar se bat cu ceilalti discusi.
Daca incep sa depuna e mai bine sa-i lasi in bazinul de reproducere, decat sa-i tot muti la intervale scurte de timp. E foarte stresant pentru ei si asta poate deveni un motiv ca sa nu mai depuna.
semaka wrote:
Dupa cit timp or sa depuna iar? s-au mai bine zis la ce perioade de timp depun discusii?
Unii depun in a 4-a zi dupa depunerea anterioara, mai ales daca si-au mancat atunci icrele, sau chiar in timp ce eclozeaza primi pui, altii nu mai depun decat dupa mai multe saptamani.
Se intampla si sa depuna perechea in timp ce ingrijesc puii mai marisori, rezultati din depunerea imediat anterioara.
Daca incep normal sa depuna, ar trebui s-o faca la intervale intre una si doua saptamani, daca nu ies pui din icre, sau daca le mananca. Daca ingrijesc pui, vor mai depune dupa ce-i desparti de ei, dar unii depun imediat dupa, altii mai asteapta cateva saptamani sau luni.
semaka wrote:
ce temperatura este cea mai buna pentru depus?
27-28,5°C. Daca-i foarte curata apa, lipsita de bacterii, in apa cu PH-5,5-6,5 sau daca folosesti lampa cu UV-C, daca pui Mycopur sau albastru de metil in apa, cu aerisire buna, 29-30°C. Daca ai doar apa de calitate mai slaba, 27-27,5°C.
semaka wrote:
Am vorbit cu cineva si zicea ca foloseste turba la depus, ca ajuta. Este adevarat? am nevoie sa folosesc si turba?
Turba, folosita in combinatie cu o duritate carbonica de 2-3°dKH scade PH si reduce bacteriile care ataca icrele, dar pe de alta parte coaguleaza invelisul icrelor, ingreunand eclozarea. Efectul coagularii este insa foarte redus, asa ca depinde si de celelalte conditii de eclozare, de ex. de cat de bine stiu sa scoata parintii larvele din icre, sau de cata turba folosesti, pentru ca cantitatea de turba necesara pentru obtinerea unui anumit PH depinde de nivelul duritatii carbonice.
In cazul unei duritati mai mari, trebuie sa folosesti mai multa turba, dar ai avantajul unui PH mai stabil in timp.
Din cauza ca reactia dureaza mai multe zeci de minute, timp in care apar schimbari mari ale valorii PH, nu se toarna acid humic in acvariul de reproducere, si nici nu se pun acolo cantiati mari de turba, ci se pregateste apa inainte de folosire in alt recipient, cu aerisire moderata si se asteapta stabilizarea valorii PH. Discusii suporta relativ usor modificari de cateva zecimi de PH in decurs de cateva minute, daca modificarea nu are loc in domeniul valorilor daunatoare, de ex. PH sub 4, sau peste PH 8, ceea ce nu inseamna insa ca nu trebuie actionat cu atentie.
Daca nivelul duritatii carbonice este sub 2°dKH apare riscul ca acidul humic din turba sa dizolve toata duritatea carbonica, iar restul de acid ramas in apa sa reduca PH pana la o valoare daunatoare sau chiar letala pentru pesti.
Acizii si carbonatii aflati in aceeasi apa se anuleaza reciproc, pana ramane un rest din cel care a fost in cantitate mai mare. Daca nu se schimba ulterior nimic in chimia acelei ape, ramne PH stabil la valoarea la care a ajuns dupa ce s-a terminat reactia.
Acea valoare poate fi intre PH-8 si PH-2! Daca insa, de ex., se dizolva in acea apa un surplus de bioxid de carbon din atmosfera, sau ca urmare a respiratiei bacteriilor din filtrul biologic, de ex., pentru ca se defecteaza pompa de aer care mentinea CO2 la un nivel constant in apa, acidul carbonic poate sa anuleze si ultimul rest de duritate carbonica ramas dupa reactia cu acidul humic si sa scada drastic valoarea PH.
Este mai precaut sa folosesti turba doar dupa ce te-ai informat bine ce efecte are in diferite situatii.
In afara de turba special produsa pentru acvaristica mai exista si alte varietati care pot fi folosite, de ex. turba pentru gradinarit, daca nu contine si alte substante, ingrasaminte, etc.
Dupa ce te familiarizezi cu tema, este usor si folositor sa lucrezi cu turba.
Uneori ajunge sa atarni un saculet cu turba in acvariul de reproducere, dar asta pot sa faca fara probleme doar cei care stiu ce fac.
tm.mavo35atyahoo.de


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: reproducerea discusilor
PostPosted: Fri Aug 23, 2013 10:26 pm 
Offline

Joined: Mon Apr 01, 2013 9:52 am
Posts: 11
Location: canada
la reproducerea discusilor este necesar un uv sterilizer in acvariul de reprodus? sau nu? ca sa stiu daca trebuie sa-mi cumpar unul. Apropo ce adresa este asta tm.mavo3atyahoo.de? ca am incercat sa trimit un mesaj si zice ca nu exista.
Merci inca o data ptr. sfaturi. raman dator.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group