It is currently Wed May 01, 2024 5:53 pm

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sat May 04, 2013 7:32 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Deoarece de multe ori am fost intrebat pe privat despre aceasta afectiune as dori sa facem aici o discutie pe aceasta tema.

Ultima oara cineva mi-a pus astazi aceasta intrebare pe PM:
Quote:
Salut Dragos. Ce mai faci? Te mai deranjez si eu cuo problema careia nu stiu cum sa ii dau de cap. Am o femela care depunea saptamanal in acvariul mare . De ceva vreme i-au aparut gauri in cap , dupa o perioada au inceput sa dea semne ca se vindeca acum se pare ca se extind , ce pot sa ii fac ca sa o ajut? Sa o scot in alt acvariu? Sa o ungu cu tetraciclina de 2 ori pe zi ? Functioneaza furanolul la asa ceva?
Orice parere e bine venita. Multumesc si sarbatori fericite alaturi de cei dragi.


Acesta a fost raspunsul meu:

Quote:
Ii asiguri conditiile cele mai bune de trai, eventual scoti si pui din ea si o lasi cu puii cit de mult posibil. Nu strica sa bagi si niste vitamine gen fishtamin sau altceva in apa. Orice tratament este inutil, iti spun asta din proprie experienta. Daca te vei uita pe net vei vedea cu totul altceva decit iti spun eu si vei gasi si o droaie de medicamente despre care producatorii spun ca trateaza aceasta afectiune dar totul este doar vrajeala. Cel mai bun mascul pe care l-am avut vreodata sufera de aceasta problema si am observat ca apare in perioada de reproducere mai ales mai ales cind pierd o ponta (icre sau pui) sau cind il despart prea devreme de o ponta pe care o are (mai repede de o luna) . Acel mascul a facut gauri in cap prima oara cind avea cca un an si jumatate si apoi a mai facut de alte zeci de ori (uneori avea cite 6-8 gauri) dar de fiecare data s-a vindecat singur. Acum are virsta de 6-7 ani. Eu banuiesc ca boala aceasta este strins legata de maturizarea sexuala a discusilor si de producerea de mucus deoarece apare doar la maturi, nu se transmite de la un peste la altul si paradoxal, discusii care fac aceasta boala de multe ori produc mult mucus si sunt parintii cei mai buni. Boala nu a aparut la mine niciodata in timp ce un peste avea puii pe ei ci in general dupa ce scoteam puii sau cind dintr-un motiv sau altul pierdea ponta. De aceea banuiesc ca e legata cumva de inflamarea glandelor care produc mucusul, mai ales ca la inceput apar un fel de cosuri albe care dupa ce se sparg lasa in urma gaura in mijlocul careia daca te uiti atent este un canal (glanda care produce mucusul si care s-a inflamat banuiesc).


Imi amintesc ca am mai discutat pe aceasta tema dar nu am mai gasit topicul asa ca propun sa facem un nou topic care sa trateze la obiect aceasta afectiune si eventual daca este posibil la sfirsit sa unim ideile importante si sa scoatem un articol.

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sat May 04, 2013 9:28 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Aug 16, 2010 5:31 pm
Posts: 1204
Location: tg mures
Eu din cate stiam o cauza ar fi lipsa mineralelor din organism, asta ar putea explica partial faptul ca apar in perioada cand organismul lor e suprasolicitat si anume cand depun, hranesc puii ;dar dupa cum spune dragos si o doza ridicata de stress ar putea fi o cauza


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sat May 04, 2013 10:03 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:46 pm
Posts: 3760
Location: Sibiu
Si eu sunt de parere ca la aceasta boala factorul declansator este o carenta de minerale sau mai bine zis un mineral pe care discusul in extrage din apa. Sa ma explic :D :
-apare doar la maturi si este de multe ori asociat cu o depunere de unde deduc ca organismul a consumat acest element pentru a produce icre sau lapti dar nu are de unde sa il complecteze.
-am gasit foarte multe asocieri cu folosirea carbunelui activ sau a apei de osmoza la discusi si de aceea ma gandesc la un element pe care discusul ar fi trebuit sa il extraga din apa dar el nu mai exista datorita faptului ca au fost retinute de sistemele de filtrare descrise.
Efectele secundare ale acestei boli sunt infectarea gaurilor (de unde si aparitia acelor cosuri albe) si producerea excesiva de mucus ca mecanism de aparare impotriva agentilor patogeni externi.
Aceasta nu este o concluzie ci doar o ipoteza emisa de mine pe baza observatiilor culese de la alti discusari.

_________________
Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rau, ci de cei care ii vad si nu fac nimic sa-i impiedice.
.........................................................................................................Albert Einstein
******My site*******


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sun May 05, 2013 8:12 am 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Hai sa va zic de ce nu cred ca HITH, este provocata de o carenta de minerale sau de flagelate asa cum se spune :


1 . Apare si in apa de osmoza, si in apa cu duritate mare, si in apa preparata cu saruri speciale pt discusi, dar cel mai des dupa o depunere nereusita sau dupa ce scoti pestele de la pui prea repede.In amazon ar trebui sa fie numai discusi plini de gauri daca lipsa mineralelor este cauza. Deasemenea de minerale au nevoie toti discusii si mai ales puii dar boala apare doar la unele exemplare.
Ba mai mult la mine in bazine cel mai des apare in bazinele comune cu duritate mare deoarece acolo au loc cele mai multe depuneri ratate.

2. Niciodata nu am vazut sa apara boala daca am lasat puii cu masculul respectiv pina cind au incetat ei sa mai ciuguleasca mucus (3-5 saptamini) .Au fost multe perioade cind am scos serie dupa serie cu acest mascul, adica il forjam la maxim si daca ii lasam puii pina la 3-4 saptamini nu apareau gauri chiar daca dupa ce crestea impreuna cu cite o femela sau uneori singur 3-4 ponte in 3 luni (adica nu dura mai mult de 5-10 zile de cind il scoteam de la pui pina facea altii) slabea destul de mult.
Sansele cele mai mari sa apara cosurile si apoi gaurile daca sunt scot puii la scurt timp dupa iesirea la zbor (primele 3-10 zile) .Sanse tot mari sa apara gaurile sunt si atunci cind depunerea este ratata (nu eclozeaza nimic sau piered puii)

3. Boala apare doar la maturi, si doar la unele exemplare mature, niciodata nu apare la puii care daca e sa ne gindim putin au nevoie de infinit mai multe elemente din apa pentru a isi forma cartilajele si a creste decit au adultii pt a si le mentine. Boala nu se transmite de la un peste la altul.

4. Diferenta intre acel mascul si alti maturi care nu fac boala este ca acel mascul produce de 10 - 20 de ori mai mult mucus cind are pui decit un discus obisnuit. In primele zile dupa ce ies puii la zbor cind acestia nu consuma destul uneori sunt nevoit sa spal buretele ca s-a infundat cu mucus sau sa sifonez pe jos.

5. Intii apar cosurile si apoi gaurile, deci nu se infecteaza gaurile ci se infecteaza ceva(ceva=mucus probabil) aflat in acele canale care se observa dupa ce cade cosul . Apar unul sau mai multe punctisoare mici, mici, mici, pe corp care in decurs de citeva zile cresc si apoi se sparg. Dupa ce se sparg din ele se scurge continutul si ramin vestitele gauri in care se vede un canal care apoi incep sa se vindece.

6. La inceput cind am avut primele cazuri de gauri in cap la discusi am pus si eu aparitia boli pe baza stresului dar apoi am inceput sa am indoieli ca acesta este factor esential in declansarea ei .... inevitabil apare si stresul cind desparti un parinte de copii sau dupa o depunere nereusita dar daca la despartire nu mai produce mucus mult deoarece puii sunt prea mari sa il mai manince nu apare boala .

7 In ce priveste supozitia ca flagelatele ar fi vinovate de producerea bolii :
Spun doar atit .... Hith a aparut de multe ori si la discusi deparazitati .....

8. In ce priveste carbunele activ....Am avut pina acum 2 discusi cu gauri in cap dintre care pe unul multi ani. Uneori am folosit si carbunele activ ,mai ales in ultimii 1,5-2 ani cind prefiltrez apa de schimb si prin carbune dar gaurile aparusera in ambele cazuri inainte sa vada pestii carbunele acvtiv si nu am observat sa apara apoi mai des sau mai rar aceasta boala datorita lui. Oricum nu am folosit carbunele destul de mult pentru a putea sa imi fac o idee dac este sau nu asa.


In concluzie: Cred ca arata si de fapt sunt niste cosuri si se formeaza asa cum se formeaza cosurile si la om, iar la discusi apar mai ales atunci cind productia glandelor de mucus care se pot inflama este mare si ramine neconsumata. Probabil ca daca nu sunt pui care sa consume mucusul cite unul dintre acele canale se infunda si se inflameaza, ....Nu cred ca au legatura cu flagelatele, cu carenta de minerale sau lipsa de vitamine....nu stiu de ce m-as complica sa cred altceva in afara de lucrurile evidente pe care le-am observat, atita timp cit nimeni nu a demonstrat nimic si atita timp cit eu am avut sansa sa observ un peste care face aceasta boala multi ani in timp ce cei care au lansat ipoteza despre carenta de minerale si pe cea cu flagelatele probabil ca au vazut si ei de doua ori in bazinele altora sau in niste poze discusi cu gauri in cap si chiar daca au avut discusi cu aceasta afectiune probabil nu au scos zeci de serii de pui din ei si nu i-au tinut in bazine multi ani pt a observa cea ce am avut eu sansa sa observ.
Ar putea fi si alta cauza si as fi de acord sa imi schimb parerea pe aceasta tema dar nu fara un studiu care sa demonstreze ca e vorba despre altceva decit niste banale cosuri :D

Puteti sa ma credeti sau nu , oricum ce am scris e doar o ipoteze bazata pe observatiile mele si fara un studiu la microscop care sa demonstreze ca e asa si nu cum sustin ''studiile'' nefacute de nimeni sau eventual ''facute'' de producatorii de medicamente care pot astfel sa vinda un medicament pt o boala care se vindeca oricum de la sine in 99% dintre cazuri .

_________________
poze


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sun May 05, 2013 12:46 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Apr 02, 2011 10:53 pm
Posts: 618
Location: Oradea RO
Deci nimic nu se pierde, totul se transforma ca sa zicem asa. :goodpost:

_________________
CEA MAI IMPORTANTA PERSOANA ESTI TU,CEL MAI IMPORTANT TIMP ESTE PREZENTUL IAR CEL MAI IMPORTANT LUCRU ESTE IUBIREA


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sun May 05, 2013 3:05 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:46 pm
Posts: 3760
Location: Sibiu
dragos wrote:
Apare si in apa de osmoza, si in apa cu duritate mare, si in apa preparata cu saruri speciale pt discusi...In amazon ar trebui sa fie numai discusi plini de gauri daca lipsa mineralelor este cauza.
In Amazon lipseste calciu si magneziu dar eu am zis ca poate fi vorba despre un anumit mineral, nu neaparat dintre cele care dau duritatea apei. Sa nu uitam spre exemplu importanta sodiului in organism, mineral care nu apare pe scala duritatii dar este prezent in apa si extrem de important pentru organism.

dragos wrote:
...dar cel mai des dupa o depunere nereusita sau dupa ce scoti pestele de la pui prea repede.
Adica atunci cand trebuie sa o ia de la capat consumand suplimentar din resursele proprii pentru a procrea? In Amazon nu se intampla lucrul acesta de mai mult de 2 ori pe an pe cand in acvariu...

dragos wrote:
...niciodata nu apare la puii care daca e sa ne gindim putin au nevoie de infinit mai multe elemente din apa pentru a isi forma cartilajele si a creste decit au adultii pt a si le mentine.
Poate datorita faptului ca la pui nu se chinuie nimeni sa le prepare apa, adica sa le scoata acel mineral esential si sa il inlocuiasca cu un surogat la cutie?

dragos wrote:
Diferenta intre acel mascul si alti maturi care nu fac boala este ca acel mascul produce de 10 - 20 de ori mai mult mucus cind are pui decit un discus obisnuit. In primele zile dupa ce ies puii la zbor cind acestia nu consuma destul uneori sunt nevoit sa spal buretele ca s-a infundat cu mucus sau sa sifonez pe jos.
Nu sunt sigur ca mucusul in exces este produs doar pentru a hranii puii. Daca este un sistem de aparare impotriva agentilor patogeni externi asa cum apare si la ciuma discusului? Poate ca discusul vrea sa isi apere gaurile din cap acoperindu-le permanent cu mucus in cantitati cat mai mari. Zic si eu...

dragos wrote:
Intii apar cosurile si apoi gaurile, deci nu se infecteaza gaurile ci se infecteaza ceva(ceva=mucus probabil) aflat in acele canale care se observa dupa ce cade cosul.
Gaurile exista, ai spus-o si tu (canale) si se pot observa usor la discusii maturi, sanatosi, daca privesti atent cu o lupa. Acelasi fenomen se intampla si la om daca blochezi canalele glandelor sebacee, adica va aparea un cos care lasa in urma lui un mic crater.
Problema este ca pana nu se infecteaza nu le vezi caci sunt foarte mici.

Sunt ferme mari de discusi care lucreaza cu zeci de perechi odata si nu au intalnit aceasta problema si sunt crescatori care se lovesc permanent de HITH chiar daca nu au mai mult de 3-4 perechi. Avand in vedere faptul ca boala nu este contagioasa iar conditiile de igiena oferite discusilor sunt in standard raman la parerea mea.

L.E. Uite cum ma faci tu mai Dragos sa lucrez de Pasti. :lol: De aia trebuie sa vin mai repede de 1 iunie, sa recuperez ziua asta. :D

_________________
Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rau, ci de cei care ii vad si nu fac nimic sa-i impiedice.
.........................................................................................................Albert Einstein
******My site*******


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Sun May 05, 2013 9:29 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 13, 2011 9:20 pm
Posts: 264
Location: Constanta
Bun , mesajul acela catre Dragos vine de la mine si iti multumesc inca o data pentru sfaturile date .
Sa clarific putin situatia mea , eu aveam perechea in acvariul mare unde faceam schimburi de apa de 2 ori pe saptamana 60% de fiecare data cu apa 3/4 canal si 1/4 osmoza , perechea respectiva imi depunea saptamanal dar niciodata nu eclozau , iar de o luna a aparut problema , vreo doua luni am pus vitamine in apa si oarecum dadea semne sa isi revina , dupa au inceput sa se extinda gaurile respective si atunci am inceput sa cer sfaruri legate de acestea.
Eu personal am ales sa mut perechea intr-un cub separat si sa vad poate isi revine si de ce nu poate sa inceapa sa depuna din nou.
Paste fericit tuturor alaturi de cei dragi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Mon May 06, 2013 11:04 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Feb 16, 2010 11:11 pm
Posts: 2624
Location: 25826-St. Peter-Ording
Acum am, de vreo cativa ani, ca. 120 de maturi si cativa pui in acvarii.
N-am mai avut problema asta de vreo cativa ani, mai exact de cand am scos un mascul urias, ceva cam obez, de la pui de 3 cm si l-am muitat intr-un acvariu cu altii, vreo 20, toti maturi, in care se afla apa cu aceleasi proprietati ca si in acvariul puilor. Boala a aparut brusc, primele semne dupa vreo doua zile, gaurile au crescut rapid si a murit dupa ca. o saptamana. Inclin sa cred ca Dragos a prins capatul unui fir foarte lung. Ar fi bine sa-l ajutam sa deznoade cat mai multe noduri, dar trebuie sa relatam fapte reale si fara inflorituri, ca sa nu ne derutam reciproc. Este important pentru noi toti sa aflam cauza bolii. O sa reusim doar daca relatam cat mai amanuntit situatiile in care s-au inbolnavit pestii.
Multumesc Dragos ca ai deschis discutia pe tema asta, este una din problemele de interes deosebit inca nerezolvate in discusarie, cu care ne confruntam deseori neputinciosi, pentru ca duce uneori la pierderea unor pesti posibil foarte valorosi.
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Mon May 06, 2013 12:17 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Feb 19, 2010 1:27 am
Posts: 1199
Location: onesti-bacau
eu nu am aceasta boala in acvarii, nici macar ocazional. discusii mei sunt feriti de asa ceva, probabil ca apa ma ajuta, are ceea ce ii trebuie, si nu ajung niciodata in aceasta situatie. mentionez ca nu folosesc apa de osmoza aproape deloc, foarte rar pe la unele bazine de reproducere, dar si acolo putin si mai ales rar. de 2 ori am avut aceasta problema, si anume in primul meu an cand am inceput sa inmultesc discusi, in perioada primelor mele perechi. s-a intamplat la femele care depuneau, erau in perioada in care ridicau sau incercau sa ridice pui. in acea perioada de inceput foloseam in bazinele de reproducere apa de la robinet amestecata cu apa dedurizata cu rasini schimbatoare de ioni, in diferite proportii.
am avut insa aceasta problema(h.i.t.h.) la un moment dat la astronotusi, in perioada de dinainte de a ma apuca de discusi, si la mai multe exemplare. i-am tratat cu iod, i-am scos pe rand afara pe o carpa si i-am tamponat cu vata imbibata cu iod. iodul le-a ars zona respectiva, dar fiind niste pesti mari si robusti nu au avut de suferit. doar ca a durat o perioada pana cand zona "tamponata" a ajuns la aceeasi culoare si consistenta cu restul corpului.

_________________
pluteste drept inainte, si daca pamantul pe care-l cauti nu exista inca, fii sigur ca Dumnezeu il va crea intr-adins pentru a-ti rasplati indrazneala(regina Izabela catre Cristofor Columb)
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Boala gaurilor in cap
PostPosted: Tue May 07, 2013 7:20 am 
Offline
User avatar

Joined: Sat Feb 20, 2010 10:11 am
Posts: 1662
Location: Focsani
Quote:
dragos wrote:...dar cel mai des dupa o depunere nereusita sau dupa ce scoti pestele de la pui prea repede.

mariusvlad wrote:
Adica atunci cand trebuie sa o ia de la capat consumand suplimentar din resursele proprii pentru a procrea? In Amazon nu se intampla lucrul acesta de mai mult de 2 ori pe an pe cand in acvariu...


Si daca il tii cu puii mult timp sau daca scoti multe serii una dupa alta din ei tot trebuie sa o ia de la capat mai ceva decit dupa o depunere nereusita dar in general atunci nu prea apar cosurile. Acele cosuri eu le-am asociat de foarte multe ori cu productia de mucus, cu cit aceasta productie de mucus este mai mare cu atit mai mari sanse sa apara gaurile erau.

dragos wrote:
...niciodata nu apare la puii care daca e sa ne gindim putin au nevoie de infinit mai multe elemente din apa pentru a isi forma cartilajele si a creste decit au adultii pt a si le mentine.

mariusvlad wrote:
Poate datorita faptului ca la pui nu se chinuie nimeni sa le prepare apa, adica sa le scoata acel mineral esential si sa il inlocuiasca cu un surogat la cutie?

Eeei marius, chiar nimeni niciodata nu a tinut puii in apa in care tinea si adultii la care le-au aparut gauri? Nu am auzit nici macar odata sa fi aparut boala la pui, din acest motiv am legat-o cumva de un lucru care se intimpla in corpul pestelui doar dupa maturizarea sexuala si nicidecum de flagelate sau carente de minerale.
In afara de asta apare doar la un numar foarte mic de pesti si la maturi dar la cei care apare odata va aparea in mod repetat atita timp cit se vor indeplini unele conditii. Daca ar fi o lipsa de minerale ar fi normal ca si ceilalti colegi de acvariu sa faca bolala, nu numai unu singur sa se imbolnaveasca de 20-30 de ori dea lungul anilor iar ceilalti niciodata.

mariusvlad wrote:
Gaurile exista, ai spus-o si tu (canale) si se pot observa usor la discusii maturi, sanatosi, daca privesti atent cu o lupa. Acelasi fenomen se intampla si la om daca blochezi canalele glandelor sebacee, adica va aparea un cos care lasa in urma lui un mic crater.Problema este ca pana nu se infecteaza nu le vezi caci sunt foarte mici.

Marius eu nu prea inteleg ,dupa ce inainte m-ai contrazis in privinta aceasta mai sus ai scris exact cea am zis si eu ca banuiesc ca este aceasta boala.
Suntem de aceiasi parere ? adica si tu crezi ca acele chestii sunt acele minuscule canale inflamate, cu alte cuvinte niste simple ''cosuri'' asa cum banuiesc si eu sau ....?
Nu exclud sa fie mai multe motivele pt aparitia bolii dar pina acum din observatiile pe care le am facut doar pe 2 pesti (de fapt mai mult pe unul ca pe al-2-lea mi l-a adus cineva bolnav si l-am tinut in bazine doar cit s-a vindecat si l-am dat apoi) concluziile si banuielile mele sunt cele pe care le-am expus in acest topic.

Quote:
Nu sunt sigur ca mucusul in exces este produs doar pentru a hranii puii. Daca este un sistem de aparare impotriva agentilor patogeni externi asa cum apare si la ciuma discusului? Poate ca discusul vrea sa isi apere gaurile din cap acoperindu-le permanent cu mucus in cantitati cat mai mari. Zic si eu...


Mucusul il produce cind are pui pt a ii hrani ,nu cind are gauri in cap. In cantitati din ce in ce mai mari apare mucusul la acel mascul mai ales incepind cu ziua urmatoare depunerii iar apogeul il atinge in primele 1-2-3 zile dupa iesirea puilor la zbor cind produce asa de mult ca zboara o gramada de loloate de pe el. Dupa primele vreo 3 zile nu se mai vede asa mult mucus dar asta probabil se datoreaza si faptului ca puii incepind sa creasca consuma mare parte din el. Pe acel mascul in ultimii ani nu l-am mai scos dintre pui inainte ca acestia sa inceteze sa se mai hraneasca cu mucus iar gaurile nu au mai aparut decit foarte rar fata de cum apareau inainte....nu sunt sigur daca asta se intimpla totusi deoarece a inaintat in virsta sau mai ales pt ca il las cu puii mai mult timp decit il lasam inainte. Tind sa cred ca si virsta e importanta.

mariusvlad wrote:
L.E. Uite cum ma faci tu mai Dragos sa lucrez de Pasti. De aia trebuie sa vin mai repede de 1 iunie, sa recuperez ziua asta.


Ne vedem mai repede atunci :mrgreen:

Ioan C. wrote:
mai exact de cand am scos un mascul urias, ceva cam obez, de la pui de 3 cm si l-am muitat intr-un acvariu cu altii, vreo 20, toti maturi, in care se afla apa cu aceleasi proprietati ca si in acvariul puilor. Boala a aparut brusc....

Acum cind ai scris asta imi dau seama ca de cele mai multe ori am observat ca apar cosurile cind discusul este gras si frumos :D . La masculul meu nu aparea boala in general cind il forjam si scoteam serii peste serii, consecutiv cu el si era slabit ci atunci cind dupa o pauza la crescut puradei de citeva luni este gras si frumos. Acum ma intreb daca nu cumva e posibil ca si grasimea sa aiba un rol in aparitia bolii.

Ioan C. wrote:
Boala a aparut brusc, primele semne dupa vreo doua zile, gaurile au crescut rapid si a murit dupa ca. o saptamana.

Nu cred ca a murit in urma bolii propriu zise, ci mai degraba din cauza ca in gaurile respective produse de HITH au intrat niscaiva bacterii rele la care el nu avea rezistenta asa ca l-au omorit rapid. Probabil ca invadarea cu diversi patogeni a ranilor ramase de la cosuri provoaca moartea la majoritatea discusilor care fac gauri in cap si nu HITH in mod direct.
Eu am avut noroc sa nu moara pina acum acel mascul dupa zeci de imbolnaviri cu HITH deoarece este foarte rezistent la toate bolile (mai putin la hith) si probabil reuseste sa faca fata agentilor patogeni care intra in rani. In afara de gauri nu am observat vreodata sa aiba vreo problema cu vreo boala. Sincer, am inceput sa nici nu il mai bag in seama cind il vad ciuruit, deoarece stiu ca se va vindeca singur...
Inca un lucru pe care l-am observat dar am uitat sa il spun pina acum este ca mi se pare ca frecventa imbolnavirilor scade odata cu inaintarea in virsta a pestelui. Adica, acel mascul se imblonavea mult mai des cind avea 1-2 ani decit dupa virsta de 4-5 ani cind aproape ca nu mai face deloc gauri...doar asa cite una-doua la un an care se vindeca aproape inmediat.

Ioan C. wrote:
Ar fi bine sa-l ajutam sa deznoade cat mai multe noduri, dar trebuie sa relatam fapte reale si fara inflorituri, ca sa nu ne derutam reciproc. Este important pentru noi toti sa aflam cauza bolii. O sa reusim doar daca relatam cat mai amanuntit situatiile in care s-au inbolnavit pestii.

Multumesc de sustinere Ioane.
Asta e si ideea topicului . Sper ca in timp sa reusim sa elucidam cit de cit motivele aparitiei HITH deoarece eu nu cred ce se spune cu privire la lipsa mineralelor sau flagelate ca motiv al aparitiei bolii. Sunt prea multe chestii care nu se pupa...

_________________
poze


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Aripi spre viata
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group