Discus Club Romania Forum Index Discus Club Romania
forumul trasnitilor cu discusi pe creier
 
Galeria FotoGaleria Foto   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
  ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

 
ANUNT IMPORTANT:
 
ACEST FORUM ESTE INCHIS!
 
Pentru a accesa noua adresa a forumului DCR, click  AICI
 
>>> atentie, pentru noul forum este necesara o noua inregistrare! <<<

Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului)

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Primii pasi in hobby
View previous topic :: View next topic  
Author Message
menthor
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 07 Sep 2007
Posts: 57
Location: Bucuresti

PostPosted: Tue Dec 11, 2007 10:00 am    Post subject: Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului) Reply with quote

Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului)


Informatiile prezentate in acest material sunt absolut necesare pentru crearea echilibrului biologic din acvarii.

Unii il numesc "ciclu biologic", "proces de nitrificare", "sindromul acvariului proaspat" sau chiar "ciclul de start", insa cu totii se refera la acelasi lucru: CICLUL NITROGENULUI.
Acest ciclu foarte important consta practic in propagarea si popularea cu bacterii benefice a acvariului, in mod special a mediilor filtrante, bacterii necesare conversiei AMONIAC -> NITRIT si ulterior NITRIT -> NITRAT.
Procesul de ciclare poate dura intre 2 si 8 saptamani, functie de natura acvariului si metoda folosita. Cea mai buna cale de monitorizare a intregului proces, este folosirea unui pachet de testere pentru amoniac, nitriti, nitrati si pH.
Cu ajutorul testerelor veti putea observa pe perioada derularii procesului de ciclare cum valorile elementelor chimice mai sus amintite se modifica dupa cum urmeaza:

- In primele zile nivelul amoniacului este in crestere, ulterior nivelul nitritilor va creste iar cel al amoniacului va scade, ca intr-un final, spre sfarsitul procesului de ciclare, valoarea nitratilor va creste in detrimentul nitritilor, a caror valoare va fi in scadere.

In momentul in care valorile amoniacului si ale nitritilor vor fi nedetectabile in urma testelor efectuate, dar in schimb veti putea detecta nitrati, aveti certitudinea ca procesul de cliclare s-a incheiat, iar introducerea pestilor in acvariu se poate face in siguranta.

Pentru o mai usoara percepere a intregului ciclu, se poate consulta imaginea de mai jos:








Etapele ciclarii:

Urmand calea naturala a ciclarii (fara a se folosi solutii existente in comert menite sa suplineasca elementele naturale sau sa grabeasca ciclarea) etapele ar fi urmatoarele:

1. In urma resturilor de hrana neconsumate si a rezidurilor biologice de tot felul, in apa isi face aparitia amoniacul (NH3). Functie de cantitatea materialului biologic si pH-ul apei, este foarte posibil ca in locul amoniacului sa apara amoniul (NH4). Spre exemplu: daca pH-ul inregistreaza valori sub 7.0 este amoniu, iar in ipoteza ca pH-ul este peste 7.0 rezulta amoniac.

2. Apare bacteria denumita “nitrosomonas”, iar pe masura ce aceasta de dezvolta, va oxida amoniacul din apa, eliminandu-l. Produsul rezultat in urma oxidarii amoniacului este nitritul (NO2). Asadar, am scapat de amoniac, insa trebuie sa facem fata unei alte toxine, nitritul – care ca si amoniacul, este la fel de toxica pentru pesti.

3. Bacteria denumita “nitrobacter” se dezvolta, si are ca rezultat convertirea nitritilor in nitrati (NO3). Aflati in masa apei in limite scazute, nitratii sunt mai putin toxici decat nitritii sau amoniacul, insa atunci cand sunt prezenti in valori mari, sunt la fel de periculosi ! Pentru a preveni acumularile de nitrati, metoda cea mai rapida o reprezinta schimburile partiale de apa.
Odata ce acvariul a fost echilibrat din punct de vedere biologic, testele trebuiesc mentinute periodic, pentru a afla cu exactitate atunci cand trebuiesc facute schimburi partiale de apa.

Bineinteles, exista si alte metode de control, respectiv de mentinere a nivelului nitratilor la valori minimale, iar un aport in acest sens il aduc plantele. Un rol deosebit, il detine filtrarea de tip anaerob, unde bacteriile denitrificatoare transforma nitratii intr-un gas inofensiv de nitrogen ce este foarte simplu eliminat la suprafata apei.


Pentru ca ciclarea acvariilor prin introducerea pestilor inainte ca ciclul nitrogenului sa fi fost incheiat nu este recomandata acvaristilor datorita faptului ca procentul mortalitatii este destul de mare, sunt de retinut cateva procedee de ciclare, fara pesti:

- Folosirea hranei pentru pesti
Se presara la suprafata apei hrana de tip fulgi la interval de 12 ore. Prin descompunere, aceasta elimina amoniacul necesar ciclului.

- Folosirea solutiei de amoniac pur 100%
5 picaturi la circa 40 litri de apa, zilnic, pina cand testul de nitrit indica prezenta acestuia. Odata aparut nitritul, se continua cu 3 picaturi zilnic, pina la aparitia nitratului.

- Folosirea de substrat sau medii filtrante provenite din acvarii ciclate si echilibrate
Aceasta metoda este practic cea mai des uzitata de catre acvaristi dar nu si cea mai sigura. Este recomandat ca atunci cand o folositi, sa fiti siguri ca elementele provenite din alte acvarii nu sunt purtatoare de boli si/sau paraziti daunatori !

- Folosirea solutiilor din comertul de profil, purtatoare de bacterii necesare ciclului nitrogenului, urmand instructiunile prezente in prospectul produselor.




* material furnizat de www.nanoreef.ro – toate drepturile rezervate – Copyright © 2008
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Primii pasi in hobby All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group