Discus Club Romania Forum Index Discus Club Romania
forumul trasnitilor cu discusi pe creier
 
Galeria FotoGaleria Foto   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
  ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

 
ANUNT IMPORTANT:
 
ACEST FORUM ESTE INCHIS!
 
Pentru a accesa noua adresa a forumului DCR, click  AICI
 
>>> atentie, pentru noul forum este necesara o noua inregistrare! <<<

Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului)

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Apa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
menthor
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 07 Sep 2007
Posts: 57
Location: Bucuresti

PostPosted: Tue Dec 11, 2007 9:59 am    Post subject: Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului) Reply with quote

Chimismul apei - Ciclare (ciclul nitrogenului)


Informatiile prezentate in acest material sunt absolut necesare pentru crearea echilibrului biologic din acvarii.

Unii il numesc "ciclu biologic", "proces de nitrificare", "sindromul acvariului proaspat" sau chiar "ciclul de start", insa cu totii se refera la acelasi lucru: CICLUL NITROGENULUI.
Acest ciclu foarte important consta practic in propagarea si popularea cu bacterii benefice a acvariului, in mod special a mediilor filtrante, bacterii necesare conversiei AMONIAC -> NITRIT si ulterior NITRIT -> NITRAT.
Procesul de ciclare poate dura intre 2 si 8 saptamani, functie de natura acvariului si metoda folosita. Cea mai buna cale de monitorizare a intregului proces, este folosirea unui pachet de testere pentru amoniac, nitriti, nitrati si pH.
Cu ajutorul testerelor veti putea observa pe perioada derularii procesului de ciclare cum valorile elementelor chimice mai sus amintite se modifica dupa cum urmeaza:

- In primele zile nivelul amoniacului este in crestere, ulterior nivelul nitritilor va creste iar cel al amoniacului va scade, ca intr-un final, spre sfarsitul procesului de ciclare, valoarea nitratilor va creste in detrimentul nitritilor, a caror valoare va fi in scadere.

In momentul in care valorile amoniacului si ale nitritilor vor fi nedetectabile in urma testelor efectuate, dar in schimb veti putea detecta nitrati, aveti certitudinea ca procesul de cliclare s-a incheiat, iar introducerea pestilor in acvariu se poate face in siguranta.

Pentru o mai usoara percepere a intregului ciclu, se poate consulta imaginea de mai jos:





Etapele ciclarii:

Urmand calea naturala a ciclarii (fara a se folosi solutii existente in comert menite sa suplineasca elementele naturale sau sa grabeasca ciclarea) etapele ar fi urmatoarele:

1. In urma resturilor de hrana neconsumate si a rezidurilor biologice de tot felul, in apa isi face aparitia amoniacul (NH3). Functie de cantitatea materialului biologic si pH-ul apei, este foarte posibil ca in locul amoniacului sa apara amoniul (NH4). Spre exemplu: daca pH-ul inregistreaza valori sub 7.0 este amoniu, iar in ipoteza ca pH-ul este peste 7.0 rezulta amoniac.

2. Apare bacteria denumita “nitrosomonas”, iar pe masura ce aceasta de dezvolta, va oxida amoniacul din apa, eliminandu-l. Produsul rezultat in urma oxidarii amoniacului este nitritul (NO2). Asadar, am scapat de amoniac, insa trebuie sa facem fata unei alte toxine, nitritul – care ca si amoniacul, este la fel de toxica pentru pesti.

3. Bacteria denumita “nitrobacter” se dezvolta, si are ca rezultat convertirea nitritilor in nitrati (NO3). Aflati in masa apei in limite scazute, nitratii sunt mai putin toxici decat nitritii sau amoniacul, insa atunci cand sunt prezenti in valori mari, sunt la fel de periculosi ! Pentru a preveni acumularile de nitrati, metoda cea mai rapida o reprezinta schimburile partiale de apa.
Odata ce acvariul a fost echilibrat din punct de vedere biologic, testele trebuiesc mentinute periodic, pentru a afla cu exactitate atunci cand trebuiesc facute schimburi partiale de apa.

Bineinteles, exista si alte metode de control, respectiv de mentinere a nivelului nitratilor la valori minimale, iar un aport in acest sens il aduc plantele. Un rol deosebit, il detine filtrarea de tip anaerob, unde bacteriile denitrificatoare transforma nitratii intr-un gas inofensiv de nitrogen ce este foarte simplu eliminat la suprafata apei.


Pentru ca ciclarea acvariilor prin introducerea pestilor inainte ca ciclul nitrogenului sa fi fost incheiat nu este recomandata acvaristilor datorita faptului ca procentul mortalitatii este destul de mare, sunt de retinut cateva procedee de ciclare, fara pesti:

- Folosirea hranei pentru pesti
Se presara la suprafata apei hrana de tip fulgi la interval de 12 ore. Prin descompunere, aceasta elimina amoniacul necesar ciclului.

- Folosirea solutiei de amoniac pur 100%
5 picaturi la circa 40 litri de apa, zilnic, pina cand testul de nitrit indica prezenta acestuia. Odata aparut nitritul, se continua cu 3 picaturi zilnic, pina la aparitia nitratului.

- Folosirea de substrat sau medii filtrante provenite din acvarii ciclate si echilibrate
Aceasta metoda este practic cea mai des uzitata de catre acvaristi dar nu si cea mai sigura. Este recomandat ca atunci cand o folositi, sa fiti siguri ca elementele provenite din alte acvarii nu sunt purtatoare de boli si/sau paraziti daunatori !

- Folosirea solutiilor din comertul de profil, purtatoare de bacterii necesare ciclului nitrogenului, urmand instructiunile prezente in prospectul produselor.



* material furnizat de www.nanoreef.ro – toate drepturile rezervate – Copyright © 2008
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website
PapaKarlo
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 130
Location: Chisinau

PostPosted: Mon Mar 30, 2009 4:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ca si incepator imi permit sa adresez o intrebare de nerabdator. Imi poate spune cineva aproximativ cat timp dureaza pana dispare ceata din apa? (sa inteleg ca ar fi primul simptom al unui acvariu ciclat). Mentionez ca am o ceata, nu grava, insa prezenta pentru pretentiile mele, in comparatie cu apa din alte acvarii ale unor prieteni. Am facut primul plin acum o saptamana. Un juwel 180L cu filtrul standard si un TetraTec Ex 1200 (umplut cu lava vulcanica si un siingur sertar cu bio-balls) deci prezenta de bacterii 0. Se poate sa fi adus ceva bacterii pe plante si cam atat.
Deci stie cineva cat mai stau pana obtin cristalul, s-au nu-l mai obtin happy0005

Multumesc
_________________
The journey gives us true plasure, not the destination!


Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
drdiscus
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 10 Feb 2009
Posts: 416
Location: constanta

PostPosted: Mon Mar 30, 2009 5:49 pm    Post subject: Re: salut Reply with quote

Filtrarea se face si mecanic nu numai biologic.Pentru particulele fine ai nevoie de burete in filtru.Ai 2 variante.Ori scoti toata apa si pui alta(este posibil sa nu fi spalat bine substratul) ori astepti pana intr-o zi in care te vei trezi dimineata si vei vedea apa limpede.Eu as opta pentru prima varianta, cu conditia sa ai si ceva burete in filtrele tale.
_________________
haideti sa facem acvaristica mai simpla decat pare
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
PapaKarlo
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 130
Location: Chisinau

PostPosted: Tue Mar 31, 2009 7:58 am    Post subject: Reply with quote

Da am si in cel standard de la Juwel am 4 bureti toti cu functionalitati diferite (si mai fini si mai porosi) si in cel extern am 2 si o panza de syntypon in caseta de sus.
Insa situatia mea nu e ca ar fi apa chiar laptoasa dar ca are o ceata subtire prezenta si un praf subtire la suprafata.
Incep sa pompez sau mai astept efecte de la filtre?
Multumesc
_________________
The journey gives us true plasure, not the destination!


Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Tue Mar 31, 2009 1:12 pm    Post subject: Reply with quote

Pana nu-s crescute coloniile de bacterii nu se va curata apa, indiferent cata schimbi. Asteapta si schimba apa doar cand creste concentratia de amoniac sau nitrit peste limita toxica pentru pesti. Buretele are suprafata foarte mica in comparatie cu siporaxul sau lava vulcanica marunta. Asta inseamna capacitate mult mai redusa, la volum ocupat mult mai mare. Ai nevoie de cca. 10 l de burete ca sa faca ce poate 1l de siporax. Nu-i aceeasi treaba sa folosesti un filtru de 10 l sau unul de 1 l.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
Ciprian Marcu
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 04 Oct 2007
Posts: 1071
Location: Busteni, Prahova

PostPosted: Tue Mar 31, 2009 4:37 pm    Post subject: Reply with quote

Pe langa sfaturile de mai sus poti sa faci in felul urmator. Utilizezi culturi de bacterii din comert sa grabesti colonizarea sau te duci la cel de unde iei discusii(presupun ca nu sunt probleme de sanatate), ii dai o bere icon_biggrin si-l rogi sa-si stoarca un burete filtrant la tine in punga. Iei punga, fugi acasa si o versi in acvariu dar sa nu fie diferente mari de temperatura si te-ai pricopsit si cu bacterii pentru filtrare. icon_mrgreen Totusi pana se stabileste o cantitate mai mare de bacterii pentru ca filtrarea sa functioneze bine schimburi partiale de apa mai dese sunt indicate. Nu-ti recomand sa faci treaba cu storsul buretelui daca-ti iei pestii din petshop. icon_rolleyes
_________________
LET YOUR DREAM COME TRUE!

Filmulete
Album
De vanzare
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Tue Mar 31, 2009 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Inainte de a turna apa cu bacteriile in acvariu ar fi bine sa faci un schimb masiv de apa ca sa nu trebuiasca sa schimbi asa multa pe urma, ca o data cu apa arunci de fiecare data si o parte din bacterii.
Au nevoie si ele de cateva zile pana se fixeaza pe materialul filtrant.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
PapaKarlo
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 130
Location: Chisinau

PostPosted: Wed Apr 01, 2009 10:17 am    Post subject: Reply with quote

Hmm... am inteles, am si facut un schimb masiv de apa. Insa am reticente fata de buretele stors. Voi mai astepta. Tuturor multumiri pentru interventii.

Va rog sa ma mai ajutati pana mi se cicleaza acvariul sleep si pana a baga pesti in el, cu ce produse sau aparate as putea verifica nivelul nitratilor si nitritilor. Pana acum mi se parea ca daca mi-am luat Tetra PH si GH gata eram doctor. NU... mai vreau sa stiu si ce nitriti am si nitrati.

Multumesc
_________________
The journey gives us true plasure, not the destination!


Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Dragosdiscus
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 08 Sep 2007
Posts: 670
Location: Targoviste

PostPosted: Wed Apr 01, 2009 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

Sunt testere, cu picaturi, la fel ca cele pe care le ai deja. Recomandabil inca un tester ptr. kH, a carui importanta o sa o descoperi curand. Pentru operativitate, poti face o mica smecherie: ia si un test 5 in 1 (nu spun firma, oricum sunt slabe toate) si compara ce obtii prin picurare cu ce indica banda. De regula, eroarea este constanta. O sa-ti formezi mana si pentru teste curente ( eu iti recomand la fiecare schimb de apa, ca surprize sunt multe) precizia este suficienta. Daca ai de gand sa pregatesti cine stie ce solutii savante pentru apa, ai nevoie de masuratori mai exacte, la care benzile astea 5 in 1 nu sunt bune.
_________________
Hope for the best, expect the worst
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Ciprian Marcu
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 04 Oct 2007
Posts: 1071
Location: Busteni, Prahova

PostPosted: Wed Apr 01, 2009 4:33 pm    Post subject: Reply with quote

PapaKarlo wrote:
Insa am reticente fata de buretele stors. Voi mai astepta.


De ce esti reticent? icon_confused
_________________
LET YOUR DREAM COME TRUE!

Filmulete
Album
De vanzare
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail
PapaKarlo
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 130
Location: Chisinau

PostPosted: Thu Apr 02, 2009 8:45 am    Post subject: Reply with quote

OK, nu reticent... Am incercat sa o spun printr-un cuvant. Dar de fapt sunt suficient de ambitios sau incapatinat sa astept sa se faca ale mele colonii. Sunt cat se poate de adept al ideii ca anume calatoria ne ofere cele mai multe placeri si nu destinatia icon_biggrin

Despre mediile filtrante... Imi poate spune cineva, daca folositi ca si medii lava vulcanica, cat de marunta ar trebui sa fie, pentru a asigura o filtrare biologica mai eficienta? Se poate o poza a unui sertar cu lava, ca asa as intelege mai bine decat in cifre - 3-4mm.

Multumesc
_________________
The journey gives us true plasure, not the destination!


Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Thu Apr 02, 2009 5:44 pm    Post subject: Reply with quote

3-4 mm sunt mult prea mici. Ar fi potrivit pietris de 0,6-1cm.
Pentru ca nu are pori adanci, ci doar la suprafata, scade suprafata totala oferita bacteriilor o data cu cresterea diametrului pietrei.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
PapaKarlo
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 16 Mar 2009
Posts: 130
Location: Chisinau

PostPosted: Fri Apr 03, 2009 7:52 am    Post subject: Reply with quote

Weeeehe party0007
Merci Ioan pentru poza. Aceasi dimensiune am si eu lava in tetratec-ul meu. NU stiu de ce credeam eu ca e bine sa fie mai marunt si ma batea un gand sa umblu la el... Insa cu ocazia asta m-am linistit. O interventie mai putin o eroare in minus.

Acum continui sa stresez. Daca filtrul este virgin, si este la primul set up. Acvariul la prima ciclare. Apa a si inceput sa se lamureasca usor, usor. Credeti ca ar trebui sa umblu in filtrul extern sa ma conving ca este ok ca nu are (mai stiu ceva anapoda) de ce vreau sa fac asta? Pentru ca am scos tot ce era din fabrica in el si am bagat asa. de jos in sus.
1. Un burete grosier, Lava vulcanica.
2. Un burete grosier, Lava vulcanica.
3. Doar Lava vulcanica.
4. Bio-balls peste care am pus panza aia alba de sintypon. Si ultimul gratar cine stie filtrul isi da seama despre ce este vorba.

Iar dupa multe dscutii, gen probleme, sau colmatare,chiar sunt curios ce se intampla si la mine in filtru. Credeti ca fac ceva rau daca arunc o privire, eventual fac o clatire superficiala?
icon_question
_________________
The journey gives us true plasure, not the destination!


Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Dragosdiscus
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 08 Sep 2007
Posts: 670
Location: Targoviste

PostPosted: Fri Apr 03, 2009 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

Daca te misti repede, mare lucru nu strici, dar nici nu vad ce descoperiri epocale ai putea face. Inca nu "lucreaza".
_________________
Hope for the best, expect the worst
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Apa All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group