|
Discus Club Romania forumul trasnitilor cu discusi pe creier
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
TICU New entry
Joined: 13 Mar 2009 Posts: 1
|
Posted: Fri Mar 13, 2009 2:41 am Post subject: |
|
|
STIE CINEVA DE UNDE POT CUMPARA MIXTURA SUNT DIN CONSTANTA 0723400276 |
|
Back to top |
|
|
province Discus Hobby
Joined: 16 Nov 2008 Posts: 23 Location: Sibiu
|
Posted: Fri Mar 13, 2009 9:02 am Post subject: Gasit ulei de peste |
|
|
Am gasit o sursa de ulei de peste. La Crefour sunt sticlute cu 54 lei. |
|
Back to top |
|
|
drdiscus Discus Passion
Joined: 10 Feb 2009 Posts: 416 Location: constanta
|
Posted: Fri Mar 13, 2009 1:25 pm Post subject: salut |
|
|
Cel mai bine si mai ieftin mixtura ti-o faci singur.Sunt retete pe forum.Daca nu vrei sau nu ai timp poti sa te duci la pet shopul din piata unirii.Acolo are mancare congelata pentru discusi. _________________ haideti sa facem acvaristica mai simpla decat pare |
|
Back to top |
|
|
province Discus Hobby
Joined: 16 Nov 2008 Posts: 23 Location: Sibiu
|
Posted: Sat Mar 14, 2009 8:17 pm Post subject: Prima mixtura |
|
|
Azi am facut prima portie. Am gasit inima de manzat la Metro, 1,6 kg o bucata. Foarte putine tendoane si grasime dar fiind prima data cand curat, am ramas doar cu 900 grame din 1600 .
Am pus 150 g spanac, 10 tablete de spirulina, usturoi, boia dulce, 4 galbenusuri de oua de prepelita, ceva vitamine picaturi de la Sera, ulei de peste 10 ml.
Am trecut prin sita de 6 si apoi de 2 ori prin 3 mm.
Gelatina aferenta la sfarsit.
Am pus rezultatul in forme de cuburi de gheata (umplute partial, cam cat papa la o hranire). Am facut si 3 tablete de 8 -10 mm.
Au ajuns rapid la congelator.
Nu am rezistat tentatiei si le-am dat pestanilor sa vad daca le place. Si le-a placut mult. De la cei de 3 cm pana la cei de 15, toata discusimea a fost incantata. Sper ca maine dimineata sa-i gasesc in forma buna |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Sun Mar 15, 2009 8:12 am Post subject: |
|
|
Eu prepar mixtura da cativa ani s-am observat ca partea cea mai dificila la toata operatia este amestecarea gelatinei in carne. Ma-ntreb dac-ai reusit sa faci treaba asta asa ca sa iasa cum trebuie. Cand ajunge in apa nu se destrama? nu se raspandeste si tulbura apa ca un praf? Ai folosit gelatina foi sau praf? Ne descrii cum ai amestecat-o in carne? _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
province Discus Hobby
Joined: 16 Nov 2008 Posts: 23 Location: Sibiu
|
Posted: Sun Mar 15, 2009 9:58 am Post subject: |
|
|
Am folosit gelatina praf de la Dr Oetker. Un plic la 500 ml apa rece, 10 minute. Apoi topita in baie calda. Cand inca era foarte fluida am amestecat-o cu restul (asta pentru 1kg mixtura). Nu s-a intarit decat foarte tarziu.
In apa sta foarte bine si doar tarziu a inceput sa se desfaca (dupa ce a inceput batalia pe papa).
Consider foarte utile formele de cuburi de gheata in care am pus amestecul la inghetat. Un cub imi ajunge la o hranire. |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Sun Mar 15, 2009 11:39 am Post subject: |
|
|
Mi se pare multa apa 500ml la 1kg de mixtura. Nu reusesc sa-mi inchipui cum arata-n final.
Ce se intampla cu gelatina cand sta in apa rece? Se dizolva si formeaza o masa gelatinoasa compacta cu toata apa, sau mai ramane apa fara gelatina in vas, care se poate indeparta? Daca da, in ce proportii gelatina inmuiata-apa? province wrote: | Nu s-a intarit decat foarte tarziu. | Ce inseamna "Foarte tarziu"? province wrote: | In apa sta foarte bine si doar tarziu a inceput sa se desfaca (dupa ce a inceput batalia pe papa). | Asta are avantajul ca nu se decongeleaza decat dupa cum o mananca pestii, si nu se altereaza asa repede. province wrote: | Consider foarte utile formele de cuburi de gheata in care am pus amestecul la inghetat. | Dar se congeleaza tarziu (dupa vreo ora!)in mijloc! Eu m-as teme ca ca incepe sa se altereze. Din pacate nu se poate verifica. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
province Discus Hobby
Joined: 16 Nov 2008 Posts: 23 Location: Sibiu
|
Posted: Sun Mar 15, 2009 5:33 pm Post subject: |
|
|
Ioan wrote: | Mi se pare multa apa 500ml la 1kg de mixtura. Nu reusesc sa-mi inchipui cum arata-n final. |
Este destul de moale dar mi-a fost foarte usor sa o portionez.
Ioan wrote: | Ce se intampla cu gelatina cand sta in apa rece? Se dizolva si formeaza o masa gelatinoasa compacta cu toata apa, sau mai ramane apa fara gelatina in vas, care se poate indeparta? Daca da, in ce proportii gelatina inmuiata-apa? |
Se dizolva rezultand o masa gelatinoasa compacta dar daca este multa apa, este foarte fluida.
Ioan wrote: | Ce inseamna "Foarte tarziu" |
10-20 minute.
Ioan wrote: | Dar se congeleaza tarziu (dupa vreo ora!)in mijloc! Eu m-as teme ca ca incepe sa se altereze. Din pacate nu se poate verifica. |
Hmmm ... nu sunt intru totul de acord. "Cuburile" sunt defapt niste trunchiuri de piramida cu inaltimea de maximum 1 cm (cam cat ar avea o placa). Fiind cu laturile de 2x3 cm, cred ca se congeleaza mai bine decat o placa mult mai mare. |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Sun Mar 15, 2009 8:32 pm Post subject: |
|
|
Da, inteleg ce-i cu cuburile. Eu aveam in gand dimensiunile cuburilor mele de gheata, care-s ceva mai mari. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Sat Apr 04, 2009 1:38 pm Post subject: |
|
|
Reteta si mod de prelucrare pentru mixtura:
Pentru Discusi faceam inainte (acum il fac mai simplu)un amestec din mai multe feluri de hrana,
-1kg muschi de inima de vita curatat de grasimi, vene, tendoane si pielite, fac 30-40% din total, (curatat atent 30%, curatat din topor 40%)
-150-400g de spanac blansat (oparit 10 sec. in apa clocotita si racit in apa rece, (uneori se gaseste gata blansat in magazine), sau si mai bine
-frunze de urzici, numai primele 4-5 din varful plantei,
-2-4 galbenusuri crude de oua de gaina,
-10-250g de usturoi,
-1-2 ardei grasi,
-100-200g de granulat, care absoarbe apa lasata de ardei,
-o lingurita (6-7g) de boia dulce de ardei,
-vitamine pentru pesti, dupa indicatiile de pe cutie, (din Petshop)
-8ml de ulei de peste cu concentratie cat mai mare de acizi nesaturati(din farmacie, varsat e mai ieftin) sau
-250g fileu de peste, un fel de biban rosu din mare sau ocean (Sebastes mentella, sau Sebastes marinus, nu-i cunosc numele romanesc)si
-gelatina care se folseste in bucatarie la prajituri, torturi etc., tot dupa indicatiile de pe plicul cu foi. (Nu cu praf!)
Inainte de macinare amestec carnea taiata in bucati de ca.30-50g cu celelalte ingrediente pentru ca untura de peste si vitamina C incetinesc intr-o oarecare masura procesul de alterare deosebit de accelerat al carnii tocate.(Suprafata enorma de contact cu oxigenul din aer favorizeaza actiunea bacteriilor)
Carnea o macin o data prin masina cu sita de 6mm, iar a doua oara prin sita de 3mm.
Dupa macinare nu se mai pune mixtura in frigider, pentru ca nu-i bine sa fie prea rece cand se amesteca cu gelatina, dar nici sa fie mai calda de 15°C!
Pun foile de gelatina necesare cantitatii de mixtura (6 foi la 500g) in apa rece. (6-15°C)
Dupa ca. 5 min. pun 6 foi intr-un ibric pe care-l asez intr-un vas mai mare cu apa fierbinte (atentie sa nu se rastoarne)care sta sa fiarba dar nu a dat inca in clocot, (85-90°C)unde se topeste in ca. douazeci de secunde. Intre timp cantaresc 500g de mixtura si o pozitionez intr-una din jumatatile vasului in care am cantarit-o, ca sa am loc sa torn gelatina fierbinte in cealalta jumatate libera.
Din acest moment trebuie lucrat repede si exact, pentru ca de asta depinde cat de bine leaga gelatina mixtura.
Se amesteca cu mixerul cate putin din mixtura in gelatina (nu invers, de obicei scrie asta si pe plic)pana s-a amestecat cam un sfert (125g) din cantitatea intreaga, dupa care se poate amesteca la voia intamplarii, dar repede, si se pune imediat in punga pregatita dinainte cu marginile rolate de cateva ori in jos, anume pentru congelator, cu continut de 1,5L, cu colturile ca la perna, si nu pliate spre interior, atentie la cumparare.
Cu ajutorul a doua placi de sticla cu suprafata fin neregulata,(adanciturile au ca.0,2-0,3mm) cu laturile de ca. 0,4-0,5 x 30 x 50cm de pe care aluneca punga usor, (nu se lipesc) presez mixtura in forma de placa cu dimensiunile de ca. 0,8 x 18 x 22cm.
Inaintea sau in timpul presarii intre placile de sticla trebuie facute gauri cu un ac (las atza in el ca altfel il pierd)in punga, ca sa iasa aerul prins in mixtura.
Este bine daca se indoaie capetele pungii sub aceasta ca sa nu iasa mixtura cand se intinde la presare.
De pe placa de sticla se trece mixtura pe un gratar de frigider, pe care incap de obicei doua placi (sau se dimensioneaza placile in pungi asa ca sa incapa) si se pun cat mai repede in congelator (Se altereaza rapid, ca-s calde de la gelatina fierbinte) Placile si gratarele se aseaza in congelator cu distanta intre ele ca sa se raceasca mai repede. Din aceste placi congelate pot sa tai imediat dupa scoaterea din congelator, cu un cutit cu lama rigida fasii de 0,5mm pentru pui de 1,5cm, sau cu un cutit cu lama flexibila, dupa ca. 5 min. fasii ceva mai groase, de 1-2mm pentru pesti mai mari.
Nu numai ca nu tulbura apa, dar nici nu se destrama usor cand rup pestii din fasie. As recomanda sa fie lasat usturoiul deoparte daca mananca pestii mixtura cu placere fara el, ca se face destul de bine (mai degraba prea) simtit in casa, si oricum nu foloseste decat la schimbarea mirosului, pentru a fi mai atractiv pentru pesti. Celelalte calitati propovaduite sunt fantezii, cel putin in starea in care se afla in mixtura, iar pestii il lasa de multe ori pe fundul acvariului.
Ingrediente si alte imagini. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
XabaCs Discus Hobby
Joined: 21 Mar 2009 Posts: 25 Location: Tg.Mures
|
Posted: Fri May 01, 2009 5:19 pm Post subject: |
|
|
Wow, impresionant.
Insa am cateva intrebari:
De ce nu pui si spirulina? are vre-un efect negativ?
Deci usturoiul nu ajuta la evitarea viermilor intestinali?
Maxim cat se poate tine mixtura la congelat? |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Fri May 01, 2009 8:45 pm Post subject: |
|
|
XabaCs wrote: | ... am cateva intrebari:
De ce nu pui si spirulina? are vre-un efect negativ? | Pentru ca consider (parere personala, poate diferi de a altora) ca nu-i cu atat de mult mai buna decat urzicile, (sunt mai bune decat spanacul) incat sa justifice cheltuiala. pe care prefer s-o fac pentru ceva ce le foloseste mai mult. (Apa, spatiu etc.) XabaCs wrote: | Deci usturoiul nu ajuta la evitarea viermilor intestinali? | Aparuse candva, in urma cu decenii, svonul ca una din principalele substante pe care le contine ar extermina flagelate. (Nu viermi intstinali.) Acum se stie ca substanta actioneaza doar in stare pura, adica daca inoata flagelatele in ea, ceea ce e relativ greu de realizat in stomacul discusilor, fara sa-i extermine si pe ei. Se mai svoneste c-ar fi totusi buna substanta respectiva contra unor bacterii, dar n-am gasit informatii exacte. Eu am pus totusi azi in mixtura, pentru ca le place mai mult asa. XabaCs wrote: | Maxim cat se poate tine mixtura la congelat? | Vreo jumatate de an, pana se pierd vitaminele. (Svon neverificat! Habar n-am cat tin vitaminele nealterate la --18°C.) Eu fac cam tot la 3 luni intre 5 si 12kg, dupa cati pesti am. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Last edited by Ioan on Fri Aug 21, 2009 2:21 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
XabaCs Discus Hobby
Joined: 21 Mar 2009 Posts: 25 Location: Tg.Mures
|
Posted: Sat May 02, 2009 8:14 am Post subject: |
|
|
Ok, mersi pt. raspunsuri. |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|