Discus Club Romania Forum Index Discus Club Romania
forumul trasnitilor cu discusi pe creier
 
Galeria FotoGaleria Foto   FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
  ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

 
ANUNT IMPORTANT:
 
ACEST FORUM ESTE INCHIS!
 
Pentru a accesa noua adresa a forumului DCR, click  AICI
 
>>> atentie, pentru noul forum este necesara o noua inregistrare! <<<

Acvariu nou Hans
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Discusii mei / Acvariile mele
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hans
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 23 Oct 2008
Posts: 127
Location: Bucuresti, Crangasi

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 9:10 am    Post subject: Acvariu nou Hans Reply with quote

Salut. Asa cum am promis la prezentarea mea, o sa-mi fac un nou acvariu, plantat slab si cu ceva discusi.
Acvatiul: o sa fie un fel de juwel trigon 190 (vazut de sus are forma unui sfert de cerc). Are dimensiunile: h=50 latimi=70 cm. Deci aprox 200 l. Vine cu 2 lampi de 90 cm ..de ajuns pentru ceva plante nepretentioase.
Filtru: Ceva de la eheim gen 2224 sau unul thermo - depinde de buget (tare mi-ar place unul thermo ca sa nu se vada incalzitorul prin acvariu)
Substrat: o sa-i pun substrat, bineanteles, dar, cum mi-a recomandat un bun amic o sa las in fata o zona fara substrat (sau cu substratul in strat f mic, evtl lipit cu silicon)unde sa cada mancarea, discusii sa o culeaga fara probleme si sa pot curata destul de usor.
Apa: Aici este o mare problema, bineanteles ca in orice zona din .ro. Inca nu am cumparat niste teste mai profi de apa, si nu prea am incredere in testele vizuale. Apa Nova spune ca la mine-n cartier apa vine cu urmatorii parametrii:
Turbiditate UNT 0,59
pH unitatI pH 7,48
Conductivitate µS/cm la 20º C 256
Clor rezidual liber mg/l 0,40
Amoniu mg/l 0,014
Nitriti mg/l 0,017
Nitrati mg/l 4,35
Aluminiu µg/l 35
Sursa este pagina asta
Ma gandeam sa cumpar niste filtre - unul cu bumbac si unul cu carbune activ (filtru aqator). Sper sa elimine Cl., Al., si orice alte impuritati or mai fi prin apa. Un sistem din acesta am avut la vechiul acvariu si m-a multumit pe deplin.
Acum, tare mult mi-ar place sa fac tot un sistem de schimbat apa la picatura. Dar stiu ca pot aparea probleme si...ma mai gandesc la acest aspect.
Tot la apa, stiu ca aceste filtre nu or sa-mi scada Ph-ul asa ca ma gandeam ca in filtru sa pun un saculetz cu ceva turba. Daca reusesc sa scad Ph-ul la un 6-6,5 ma gandesc ca ar fi perfect
Plante: Aici chiar imi este greu sa ma decid, ce plante sa pun a.i. sa reziste la temperaturile cerute de discusi, sa fie nepretentioase la lumina si sa nu faca tufe mari a.i. discusii sa stea in spatele lor.

Cam asta ar fi despre noul acvariu. Saptamana viitoare merg sa-l cumpar, ii fac un stand, cumpar filtru si-l pun la ciclat.

Acum am 10000 de intrebari ..da nu prea stiu cu ce sa incep
Voi ce parere aveti de planul meu ?

Mersi,
Hans icon_rolleyes
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 10:31 am    Post subject: Reply with quote

In loc sa dai banii pe filtre si materiale, carbune si bumbac, mai bine ti-ai lua un osmozor ca nu mai sunt chiar asa de scumpe, mai ales ca n-ai nevoie de unul care sa produca mult permeat.
Chiar si 50 l pe zi ar ajunge si n-ar trebuii sa mearga permanent. In afara de asta ai putea pregati la timp apa de schimb asa ca sa fie la parametrii optimi cand o torni in acvariu.
Cu turba, de exemplu. La cata apa ai tu nevoie pentru acvariul acela poti sa cumperi saruri si obtii permanent o apa in care sa poti avea incredere deplina.
Ideea cu sacul de turba atarnat in acvariu nu mi se pare, si nici nu este buna, pentru ca daca nu aduci apa de schimb la parametrii necesari inainte de a o turna in acvariu, e clar ca vei avea diferente care n-o sa-ti incante pestii.
Pentru zona din fata ai putea folosi placi de piatra. Exista un fel de placi cu care se acopera case. Nemtii le numesc Schieferstein, in romana nu stiu cum le zice, dar sunt ideale pentru acvarii. Au culoarea cenusiu inchis si pot fi foarte subtiri, unele au doar cativa mm. Vezi pe la intreprinderile de constructii, sau pe la depozite de piatra.
Ca idee, poate excentrica, stii ca exista tuburi de neon in forma de cerc, mai mari si mai mici?
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
ADX
Admin
Admin


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 1289
Location: Bucuresti

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Salut.

Suna foarte frumos ceea ce vrei sa faci. Daca tot doresti sa realizezi un "peisaj" interior, te-as sfatui sa-l faci "in tendinte" cat mai naturale. In acest sens, nu neglija buturugile, care te vor ajuta si la scaderea pH-ului... pentru inspiratie, uite doua imagini cu aranjamente semnate Heiko Bleher, prezentate la expozitia Duisburg 2008:

http://www.discus-club.ro/phpBB2/album_page.php?pic_id=849&mode=next

http://www.discus-club.ro/phpBB2/album_page.php?pic_id=851&mode=next
_________________
NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll...
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
hans
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 23 Oct 2008
Posts: 127
Location: Bucuresti, Crangasi

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 11:36 am    Post subject: Reply with quote

Multumesc mult de raspunsuri.
@Ioan: Sa folosesc un osmozator nu prea-mi vine ca atunci nu or sa creasca plantele de loc, in plus de asta acea instalatie de care vorbesc nu costa f mult undeva la 50 eur. Ca sa pregatesc apa din timp ar insemna sa o tin intr-un recipent...nu prea am loc. Despre ce saruri vorbesti ? Ceva de genul http://www.reef.ro/catalog/PRODUSE-PT-ACVARISTICA/Conditioneri-pentru-apa/Amazon-100-ml.html ?
Oricum, mi se pare buna si ideea de a tune intr-un vas 30-40 l apa pe care sa o conditionez eu si evtl sa fac schimburi la 2 zile cu 200 l apa "buna"
Ideea cu placile de "piatra" este nemaipomenita. O sa merg pe la mag. de constructie sa vad ce gasesc. Stiu la ce te referi dar nici eu nu stiu cum se spune in romana (inca nu mi-am facut o casa, stau intr-o cutie de chibrituri dintr-un bloc muncitoresc icon_mrgreen )
Cu lumina inca nu mi-am pus problema. Acel acvariu pe care mi-l doresc are capac si in acel capac 2 tuburi. Dupa ce-l iau vad ce si cum cu lumina.

@ADX: Normal ca o sa-l fac in tendinte cat mai naturale..o sa pun buturugi sau o sa comand un background. Vad in functie de ce gasesc. Despre buturugi citisem ca-i bine sa nu fie ascutite sa nu se loveasca/intepe in ele asa-i ?
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
Dragosdiscus
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 08 Sep 2007
Posts: 670
Location: Targoviste

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Osmozorul este de mare folos, dar nu te va scapa de filtre bune. La un bazin plantat de 270l brut folosesc un Tetratec ex 700 (la care am montat un burete la admisie) si un filtru intern FAN1. Schimburi 20% saptamanal, cu sifonare superficiala, 1/2 apa RO.
Necazul este ca din cauza lichidului asta imputit de curge prin tevi si se vinde pe post de apa potabila, membrana osmotica se duce destul de repejor (6-8 luni in regim lejer) si fara preaviz, asa ca trebuie sa stai cu testere (si cu banii da alta membrana) pe aproape.
Cu apa exclusiv RO tratata cu saruri scapi de multe belele (inclusiv boli), faci duritatea cum o vrei, dar pH < 7 nu. Poate cu ceva radacini sau metode chimice (pe care nu le recomand).
Oricum, cel mai bine mi-a mers bazinul (si discusii si plantele) la gH 8, kH 5, pH7, nitriti nedetectabil, nitrati 75mg/l, 28gr.
_________________
Hope for the best, expect the worst
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

hans wrote:

@Ioan: Sa folosesc un osmozator nu prea-mi vine ca atunci nu or sa creasca plantele de loc,
In permeat nu cresc plante, si nici alte vietati, aici ai dreptate, dar sarurile de care au nevoie vietatile, si pe care le-a oprit membrana odata cu substantele pe care nu le doreai in apa, le poti cumpara si dizolva in acest permeat, asa ca vei obtine apa de care ai nevoie si in plus vei putea obtine orice duritate doresti, oricand.
Problema cu locul o inteleg. Si eu am locuit la bloc.
Dar gandeste-te la enormul avantaj de a avea permanent o apa cu calitati optime, intr-o periada in care apa de la robinet poate contine in fiecare zi alte chimicale provenite din agricultura sau de la distribuitori.
Si cum afli daca mai filtreaza carbunele sau nu?
Dupa comportamentul pestilor?
Asta poate fi un indiciu care se obsearva prea tarziu.
hans wrote:
in plus de asta acea instalatie de care vorbesc nu costa f mult undeva la 50 eur.

La cat timp schimbi bumbacul si carbunele? Acelea cat costa?
Daca le schimbi o data te-au costat cat osmozorul. Si nu-ti ofera siguranta osmozorului.
Masuratori trebuie sa faci doar daca incerci sa modifici PH-ul. Si asta n-ai nevoie daca-l ai din capul locului intre 6,5-7,5.
Daca tii pestii la o duritate de ca. 200-300µS, PH-ul se va stabili de la sine pe undeva intre aceste valori.
Daca incerci sa cobori PH-ul cu turba vor aparea probeme cu plantele din cauza ca se va colora apa si va reduce lumina.
Eventual poti sa apelezi la CO2. Cu asta reduci PH-ul spre binele pestilor si totodata hranesti si plntele.
Poti sa-ti faci un pet cu drojdie si zahar sau sa-ti cumperi butelie, releu cu care-l opresti noaptea, reductor de presiune, numarator de bule, difuzor, indicator permanent de PH, etc.
hans wrote:
Despre ce saruri vorbesti ?

Exista saruri produse anume pentru Discus, si altele care-s produse pentru a ridica duritatea apei de acvariu in general pentru ori ce pesti de apa dulce. Cauta pe net Discus mineral si saruri pentu acvarii de apa dulce. 280g costa 11,69€ si ajung pentru 2800l.
Daca cumperi 5kg te costa fiecare 100g pe jumatate cat te costa daca cumperi 280 g.
Daca schimbi o data pe saptamana 20%, sau 50l iti ajung acesti 11,69€ un an de zile.
Daca salvezi viata unui peste prin metoda asta, ti-ai scos banii pe sare.
Toata apa pe care o platesti pe an vor fi vreo 11200l, pentru ca membrana scoate din 3-5l de apa normala doar 1l de permeat.
Cat costa 1000l de apa de la robinet?
hans wrote:
Ceva de genul http://www.reef.ro/catalog/PRODUSE-PT-ACVARISTICA/Conditioneri-pentru-apa/Amazon-100-ml.html ?

Cu asta te scutesti de filtrarea apei prin turba, dar luxul asta costa ceva in plus.
hans wrote:
evtl sa fac schimburi la 2 zile cu 200 l apa "buna"
Adica sa schimbi complet apa acvariului tot la 2 zile? Daca vrei tu, eu n-am nimic impotriva.
hans wrote:
Cu lumina inca nu mi-am pus problema. Acel acvariu pe care mi-l doresc are capac si in acel capac 2 tuburi. Dupa ce-l iau vad ce si cum cu lumina.

Ideea mea era ca cu forma de cerc obtii o iluminare uniforma a intregii suprafete, dar poate ca nici nu doresti asa ceva.
hans wrote:
Despre buturugi citisem ca-i bine sa nu fie ascutite sa nu se loveasca/intepe in ele asa-i ?
Despre buturugi, si mai ales despre unele care se descompun in apa, am citit ca fac probleme in acvariile cu Discusi, pentru ca pe langa substantele dorite, acizi humici (sau huminici?), mai elimina si altele nedorite.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
hans
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 23 Oct 2008
Posts: 127
Location: Bucuresti, Crangasi

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

icon_eek

foarte multe informatii, si probleme pe care nu mi le-am pus.

Incerc sa fac putina ordine:
1. lumina - repet nu mi se pare extraordonar de importanta ca nu o sa am plante pretentioase. Discusii stiam ca sunt sensibili la lumina mai mare. Cata importanta are - pentru discusi - ca lumina nu-i uniforma ?
2. apa - marea problema, apa.
incerc aici sa sparg in cateva subpuncte ( ca un mic inginer )
a. PH - pe asta pot sa-l scad foarte frumos cu un ph control - am butelia, reactor nu am in schimb controllerul. il pot achizitiona. Sau pot sa incerc cu saculet de turba bagat evtl in filtru - daca folosesc aceasta solutie, cand schimb sacul este foarte clar ca se va schimba PH-ul - nu-i o solutie f buna
b. chimicalele din apa de la robinet. stiam ca filtrul de carbune activ elimina multe chimicale. stiu ca nu pe toate. Dar stiam ca pentru instalatiile RO am nevoie de un prefiltru. Daca folosesc acest RO, trebuie sa bag saruri in apa obtinuta de la el. Oricum, mi-ar trebuii un bazin in care sa tratez aceasta apa, de aprod 40-50 litrii. (Ioan, nu vreau sa schimb toata apa la 2-3 zile ci doar 40-50l la 2-3 zile. Adica cam 20% din volum).
Deci, nu scap de un bazin de pregatit apa. Este foarte bine ma gandesc eu deoarece in acel bazin pot sa aduc apa de la robinet, sa o filtrez cu un filtru intern in care sa am carbune activ si un saculet de turba si sa si incalzesc apa. Asa am sanse sa scap de marea majoritate a chimicalelor ?
Sau in acest bazin de pregatire a apei sa introduc apa din RO si acolo sa bag saruri/ingrasaminte si poate si acel saculet cu turba ? Pentru asta ar trebuii sa-mi fac un nou buget. Cu toate ca, din ce spui tu nu-s asa scumpe.
Mai studiez acest aspect si revin cu un update. Vreau sa-mi fac o lista cu ce am nevoie pentru apa trecuta prin RO

Inca o problema. De care am uitat - am un catel, unul mare, care mai latra si el. Cam cat de tare i-ar deranja pe discusi latratul ? Ar avea sanse sa se obisnuiasca cu asta ? Poate trebuia sa spun de asta de la inceput.
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
hans
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 23 Oct 2008
Posts: 127
Location: Bucuresti, Crangasi

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

Am mai citit o data ce s-a spus mai sus si m-am mai uitat pe net. Este clar ca am nevoie de un "bazin" de pregatire a apei. In acest bazin aduc apa de la RO, ii pun acele saruri ( am gasit si pe aici sper sa si aibe pe stoc acel Sera Mineral Salt - sper ca-i bun) ii pun si ceva ferti pentru plantele care or sa fie.
Din ce spui tu Ioan nu am nevoie sa mai umblu la PH - foarte bine ca nu ma gandeam inca la un PH-control.
Sa spunem ca am rezolvat cu apa. icon_lol

Mai raman intrebarile - cum este cu lumina ? Cred ca mai intai ar trebuii sa vad ce sistem de iluminat are acvariul
Cum ramane cu catelul ? Am sanse sa se obisnuiasca discusii cu latratul ?
Si, ca sa fie tacamul complet - Eu cu cine votez ? icon_rolleyes
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
Ciprian Marcu
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 04 Oct 2007
Posts: 1071
Location: Busteni, Prahova

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

Ioan wrote:
280g costa 11,69€ si ajung pentru 2800l.


Poate ma insel dar cred ca asta ar insemna un KH cam 1.2 icon_rolleyes . Mai degraba pentru 1000l pentru un KH mai sigur.
_________________
LET YOUR DREAM COME TRUE!

Filmulete
Album
De vanzare
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail
ADX
Admin
Admin


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 1289
Location: Bucuresti

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

hans wrote:
Mai raman intrebarile - cum este cu lumina ?

Este asa cum ai spus... lumina puternica ii cam deranjeaza, mai ales daca este aprisa brusc. Eu as alege o iluminare "la cota de avarie" pentru plante. In legatura cu iluminarea neuniforma, nu am observat sa-i deranjeze. Mergand pe ideea unei amenajari cat mai aproape de biotopul natural, sper sa nu fiu inteles gresit, o spun in sensul bun, in bazinul tau ar trebui sa domneasca mai degraba "dezordinea", decat uniformitarea si simetria (inclusiv la iluminare). Cat priveste culoarea apei... nu mai zic nimic, ca-mi sare lumea in cap... icon_mrgreen

hans wrote:
Cum ramane cu catelul ? Am sanse sa se obisnuiasca discusii cu latratul ?

Sigur ca da. Asta poate ca este ultima problema pe care o ai...
_________________
NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll...
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

hans wrote:
Cata importanta are - pentru discusi - ca lumina nu-i uniforma ?
Fiind un acvariu in forma de triunghi, vei fi nevoit sa pozitionezi plantele pe cele doua laterale si in coltul din spate.
Banuiesc ca tuburile sunt orientate paralel cu fata acvariului.
Daca apare o zona de umbra in spate s-ar putea sa le placa pestilor mai mult decat zona iluminata.
Pe de alta parte n-o sa ajunga lumina pentru plantele aflate in umbra. Aceste situatii trebuie rezolvate candva, dupa ce-i instalat.
Poate ca n-ar fi o idee rea sa lasi zona din fata mai putin luminata, pentru ca acolo n-ai plante si nu vei goni pestii.
La intrebarile acestea trebuie sa-si raspunda fiecare dupa gust si preferinte.
hans wrote:
pot sa incerc cu saculet de turba bagat evtl in filtru - daca folosesc aceasta solutie, cand schimb sacul este foarte clar ca se va schimba PH-ul - nu-i o solutie f buna
Schimbarea caracteristicilor apei direct in acvariu n-a fost niciodata o rezolvare buna, tocmai pentru ca plantelor si pestilor le trebuie conditii de viata constant bune. Singura rezolvare buna este deci pregatirea apei inainte de a o turna in acvariu.
hans wrote:
b. chimicalele din apa de la robinet. stiam ca filtrul de carbune activ elimina multe chimicale. stiu ca nu pe toate.
Cea mai mare problema a acestei metode de eliminare a substantelor daunatoare cu carbune activ este faptul ca nu se poate controla ce si cat anume adsoarbe (nu absoarbe!) varietatea de carbune activ folosita.
Se stie ca dupa ce s-a epuizat capacitatea de adsorbtie carbunele incepe sa elimine din nou si mult mai repede substantele adsorbite inapoi in apa.
hans wrote:
Dar stiam ca pentru instalatiile RO am nevoie de un prefiltru.
Este foarte bine ma gandesc eu deoarece in acel bazin pot sa aduc apa de la robinet, sa o filtrez cu un filtru intern in care sa am carbune activ si un saculet de turba si sa si incalzesc apa. Sau in acest bazin de pregatire a apei sa introduc apa din RO si acolo sa bag saruri/ingrasaminte si poate si acel saculet cu turba ? Pentru asta ar trebuii sa-mi fac un nou buget. Cu toate ca, din ce spui tu nu-s asa scumpe.
Da, in aintea membranei se afla unul sau mai multe filtre pentru particole solide, si un filtru cu carbune activ, care nu are rolul de a filtra substante daunatoare din apa, ca asta va face membrana oricum, ci de a impiedica accesul clorului, pe care-l oxideaza inainte ca acesta sa ajunga la membrana.
Membrana este extem de sensibila la clor, asa ca nu-i cazul sa faci economie la carbune.
Eu as zice ca n-ar fi gresit sa atasezi un filtru cu carbune suplimentar in fata membranei.
Saculetul cu turba se va dovedii foarte curand un sac mai maricel, asa cam pe la 3-5 l daca vrei sa faca fata la cantitatea de apa pe care vad ca ti-ai propus s-o schimbi.
Apa se schimba din cauza ca se acumuleaza nitrat, asa ca ai un reper destul de exact dupa care te poti orienta la cat timp va trebuii s-o schimbi si nu esti nevoit s-o faci dupa ureche.
50-80 mg/l n-ar trebuii sa depaseasca concentratia, asa ca atunci ar trebuii schimbata.
Cred ca deocamdata ar fi suficient sa masori nitratul si PH-ul cu solutii, daca reiese din instructiunile de folosire ce duritate obtii cu permeatul la anumite cantitati de saruri adugate. Si eu sunt convins ca este mai sigur sa se lucreze cu dKH mai mare sau egala cu 3°, dar la o duritate care este inca asa de redusa este riscant sa se piarda de sub observatie cantitatea de CO2.
In aceste conditii de iluminat, cu diferentele dintre zi si noapte, este greu sa fie evitate salturi mari de PH din cauza plantelor care asimileaza diferit.
La folosirea CO2-ului mai apare si problema ca aerarea cu piatra pulverizatoare duce la eliminarea rapida a acestuia din apa, asa ca trebuie adoptata alta metoda. Un filtru rapid interior, care sa amestece stratul superior mai bogat in oxigen, cu cele mai adanci, ar fi o rezolvare mai buna, dar si ain acest caz exista dezavantajul unui curent de apa mai puternic, care imprastie hrana si o depune in locuri in care nu mai ajung pestii. Eu opresc filtrarea rapida in timpul hranirii, cu prize programabile care au si temporizator, asa ca la apasarea unui buton se face o pauza pe care o pot seta intre 1 min. si 3 ore.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.


Last edited by Ioan on Fri Oct 24, 2008 8:09 pm; edited 2 times in total
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
ADX
Admin
Admin


Joined: 02 Sep 2007
Posts: 1289
Location: Bucuresti

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

Ioan wrote:
Daca apare o zona de umbra in spate s-ar putea sa le placa pestilor mai mult decat zona iluminata.

Corect! Este un aspect de care trebuie tinut cont. Daca zona iluminata mai mult este prea puternic iluminata, iar zona "cu umbra" este in spate, posibil sa stea mai mult pe-acolo. Dar sunt convis ca vei gasi variante de "arhitectura interioara" astfel incat sa le impaci pe toate. Totusi, faptul ca le vei da de mancare in fata, va contrabalansa oarecum aceasta tendinta. Cei care nu sunt foarte timizi vor da tot timpul tarcoale zonei in care, de obicei, sunt hraniti.
_________________
NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll...
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
hans
Discus Passion
Discus Passion


Joined: 23 Oct 2008
Posts: 127
Location: Bucuresti, Crangasi

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

Ioan wrote:
Fiind un acvariu in forma de triunghi, vei fi nevoit sa pozitionezi plantele pe cele doua laterale si in coltul din spate.
Banuiesc ca tuburile sunt orientate paralel cu fata acvariului.
Daca apare o zona de umbra in spate s-ar putea sa le placa pestilor mai mult decat zona iluminata.

OK. La asta m-am gandit si eu, stiind ca discusii, in mediul natural stau intr-o apa "umbrita". O sa vad ce-i fac sistemului de iluminat a.i. in partea din spate sa am mai multa lumina decat in fata (eventual adaug un bec ergonomic )

Ioan wrote:
Saculetul cu turba se va dovedii foarte curand un sac mai maricel, asa cam pe la 3-5 l daca vrei sa faca fata la cantitatea de apa pe care vad ca ti-ai propus s-o schimbi.

Am de gand sa schimb cam 20% din apa saptamanal ( asa stiam ca se face in mod normal). Pe de alta parte, m-am interesat si la iesirea din RO am un PH=7 (asa-i ?). SI discusilor am inteles ca le convine acest PH. Deci nu mai trebuie sa umblu la el si automat nu mai am nevoie de acel saculet de turba si nici eventual de o instalatie de CO2.
Repet nu vreau plante pretentioase, ci doar unele care sa "completeze" tabloul.
Acum ma gandesc la o solutie pentru crearea acelui bazin de pregatire a apei. Dar, un bazin de aprox. 50 l nu o sa-mi fie greu sa-l ascund pe undeva.
Incerc sa fac o repetitie la ceea ce cred ca am inteles pana acum: Apa de la robinet o trec printr-un filtru de carbune activ, dupa aceea printr-un RO si o pun la invechit intr-un bazin de pregatire cu o solutie de saruri si cu ceva fertilizanti pentru cele cateva plantute care vor fi pe acolo si dupa aceea o arunc in acvariu. Presupun ca timpul pentru invechit este mic ( cat sa aibe timp sarurile sa se dizolve in apa)
Back to top
Personal Photo Album View user's profile Send private message
Ioan
AQUAMASTER
AQUAMASTER


Joined: 02 Feb 2008
Posts: 1040
Location: Germania

PostPosted: Fri Oct 24, 2008 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

Studiaza un pic filtrele cu osmoza inversa sa vezi ca majoritatea au atasate filtrele cu carbune si cele pentru particole in suspensie deja din productie, nu trebuie sa cumperi separat.
Dupa ce s-au dizolvat sarurile se mai produc procese chimice mai lente. E bine sa astepti vreo ora sau doua, sa se stabilizeze.
_________________
Dincolo de sticla, in lumea tacerii.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message
Mark
DiscusMaster
DiscusMaster


Joined: 06 Oct 2007
Posts: 104
Location: Arad

PostPosted: Sun Oct 26, 2008 7:19 am    Post subject: Reply with quote

Ioan wrote:
Studiaza un pic filtrele cu osmoza inversa sa vezi ca majoritatea au atasate filtrele cu carbune si cele pentru particole in suspensie deja din productie, nu trebuie sa cumperi separat.

Vrei sa-ti aduc aminte cate membrane mi-ai trimis pana acum ?
Sigur ca majoritatea au si cate un filtru de carbune insa se pare ca la cat clor avem in apa de la retea nu face fata si ajunge in membrana si o distruge, de aceea este recomandat un alt filtru de carbune activ inaintea instalatiei de osmoza inversa.
Back to top
Find all pictures posted by %s Personal Photo Album View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Discus Club Romania Forum Index -> Discusii mei / Acvariile mele All times are GMT + 2 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Page 1 of 6

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group