|
Discus Club Romania forumul trasnitilor cu discusi pe creier
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Thu Nov 08, 2007 12:31 pm Post subject: retete pentru mixturi |
|
|
deschid acest topic in speranta ca fiecare membru DCR care isi hraneste discusii inclusiv cu mixtura, o sa impartaseasca si celorlalti retetele proprii, modul de preparare si de administrare a acestora:
lista mea de ingrediente este una f scurta, si anume:
inima de vita (cca. 65 - 70%)
spanac (cca. 30 - 35%)
mod de preparare:
- cumpar inima (eventual deja degresata si transata)
- o curat cu mare atentie de grasime si pielite (inclusiv pe cea care chipurile a fost deja degresata)
- o transez in bucati in forma de baton si o bag la congelator
- dupa ce a inghetat, o dau printr-o razatoare clasica (ochiurile cele mai mici)
- amestec "viermisorii" rezultati cu spanacul pe care intre timp l-am oparit, lasat sa fiarba cca 15 - 20 minute si tocat marunt.
- compozitia o intind pe un platou, intr-un strat cu o grosime de cca 1 - 1,5 cm, bag platoul intr-o punga si il introduc in congelator.
- cand compozitia este semi-inghetata, scot platoul si cu un cutit, trasez in stratul de mixtura linii paralele, la distanta de cca 2 cm
- dupa ce compozitia a inghetat complet, definitivez "transarea" in batoane, pe care care le bag in pungi si le stochez in congelator.
- administrarea se face dupa caz, pentru exemplarele mai mari, bucatele rupte (taiate) din baton, pt exemplarele mai mici, cu un cutit, tai "foite" de 1 - 2mm din batonul respectiv...
de mentionat ca le dau mixtura o data (maxim, de doua ori) pe zi. in rest, granule (amestec de la tetra si de la sera).
voi cum procedati? _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
Dragosdiscus AQUAMASTER
Joined: 08 Sep 2007 Posts: 670 Location: Targoviste
|
Posted: Thu Nov 08, 2007 2:12 pm Post subject: Mixtura |
|
|
Incep cu o observatie (nu te supara ADXX): Hrana nu se recongeleaza (ori tu o cam faci); la a 2-a dezghetare, alterarea este practic instantanee. Acest aspect m-a condus la actuala metoda (am incercat mai multe variante de amestecuri si mod de preparare):
- Cumpar inima (daca nu se gaseste un suflet caritabil sa-mi faca un cadou)
- Indepartez tendoane, grasime, pielite, pana ramane numai muschiul macru. Practic, dintr-o inima folosesc numai 30 - 40% (in cazuri fericite!)
- O tai bucatele si o toc la robot. Reprize scurte, pana ajung la o granulatie multumitoare. Principalul dezavantaj este ca rezulta de fapt un amestec de granulatii, de la f. fine la "viermisori". In cazul meu, nu este chiar "o belea". pantru ca din nestiinta mea la momentul oportun , am in bazin discusi de la 5 cm la 18cm. In plus, sunt suficiente specii colaterale care se ocupa de curatenie.
- Adaug 1-2 oua (evident crude; cam 1 ou / 0,5 kg inima)
- Putin spanac (din conserva, ca sunt mai puturos si pe eticheta scrie ca nu contine conservanti, ci numai spanac oparit).
- Granule Tetradiscus si fulgi Tetramin (evntual TM procolour), dupa ochi si dotarea la momentul cand am inima de vita.
- Amestec cu o furculita (mixerul l-a prajit sotia) f. bine. Semnul este culoarea uniforma data de spanac.
- Adaug gelatina alimentara, simpla, fara arome. E drept ca inca nu am gasit proportia corecta, dar mi-e teama sa "plusez".
- Amestecul il pun in pungulite de plastic, de genul celor in care se vinde in piata hrana portionata, dar mai mici. Intr-un pliculet pun cam 2 lingurite de amestec (munca de chinez batran).Pliculetele le tin intr-o cutie, in congelator (deci este singura congelare, pentru ca inima o pregatesc imediat dupa procurare)
- Seara pun o pungulita si ceva artemia congelata intr-o cupa , in frigider. As fi putut pune artemia direct in amestec, dar am vrut sa evit recongelarea (si asa artemia este superalterabila). Dimineata mancarea este tocmai buna: suficient de rece ca sa tina peste zi (tot in frigider), sau 2 zile, dar nici inghetata tun, pentru ca am impresia ca discusii mai rapizi o pot inghiti prea rece, si asta produce probleme digestive (aspect discutabil, intr-adevar, dat fiind temperatura apei, dar daca este un risc pe care-l pot evita, de ce sa n-o fac?).
- Hranesc pestii de regula de trei ori pe zi. Daca in mixtura nu am pus de loc granule sau prea putine (se mai intampla) , una dintre mese este hrana uscata.
Si o observatie: Nu am intalnit inca nici o specie care sa nu fie super-incantata de inima de vita, mixtura sau simpla (parca totusi carasii nu se prea inghesuie...) _________________ Hope for the best, expect the worst |
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Thu Nov 08, 2007 8:06 pm Post subject: Re: Mixtura |
|
|
Dragosdiscus wrote: | (nu te supara ADXX) | stai linistit Dragos, cum sa ma supar? tocmai de-aia suntem aici, ca sa-si spuna fiecare parerea si sa invatam fiecare din experienta si cunostintele celorlalti...
Dragosdiscus wrote: | Hrana nu se recongeleaza... | am incercat si eu mai multe solutii pentru preparare (inclusiv robotul). am ajuns la concluzia ca pentru fiecare metoda trebuie sa faci un compromis, intr-o directie sau alta. l-am ales pe asta, din mai multe motive:
- "viermisorii" au dimensiunea ideala si sunt rezultati 100% prin taiere (nu prin zdrobire).
- scap de calvarul spalarii ulterioare (intr-o mie de ape) a blenderului, pentru a scoate mirosul din el.
- in urma unor observatii atente, am ajuns la concluzia ca in acest caz, recongelarea nu este chiar asa de catastrofala... ce-i drept, trebuia sa precizez ca nu astept pana cand batoanele se fac "tun". cine a mai incercat, poate confirma ca este aproape imposibil sa dai prin razatoare un astfel de "obiect". le scot cand sunt semi-inghetate (ce-i drept, mai mult inghetate decat "semi" ) si le "rezolv" cat se poate de rapid. _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
Dragosdiscus AQUAMASTER
Joined: 08 Sep 2007 Posts: 670 Location: Targoviste
|
Posted: Fri Nov 09, 2007 9:09 am Post subject: Mixtura |
|
|
Adevarat ca prin razatoare (a fost prima metoda incercata) se obtine granulatia optima. Necazul este ca inima trebuie sa fie la o temperatura potrivita, ori chiar prin tinerea in mana a bucatilor (sau tu ai o metoda mai "mecanica" ?) se incalzeste si incep sa se desprinda fasii de dimensiuni total nepotrivite. Mai este si disconfortul, ca practic imi inghetau mainile .
@heckel cross a postat o metoda cu masina de tocat, cu 2 site, de 6 si 3 mm. Cred ca este cea mai potrivita, dar cu dedicatie pentru cei ce pregatesc zeci de kg de mixtura.
P.S. Ma asteptam sa apara multe replies de la "greii' discusariei, sa mai invatam si noi cei mici, ceva... _________________ Hope for the best, expect the worst |
|
Back to top |
|
|
Ciprian Marcu AQUAMASTER
Joined: 04 Oct 2007 Posts: 1071 Location: Busteni, Prahova
|
Posted: Fri Nov 09, 2007 2:33 pm Post subject: Re: Mixtura |
|
|
Dragosdiscus wrote: | Hrana nu se recongeleaza |
De fapt chiar postasem pe un alt forum ceva similar. In urma cu cativa ani nu dadeam mare importanta daca hrana era recongelata sau nu. Acum cativa ani cu inima de vita dezghetata (complet) si recongelata am reusit sa pun pe butuci 200buc. pui ancistrusi. E ca si cum ai baga un cadavru in descompunere la congelator sa-l mananci mai tarziu . Nu e o imagine prea placuta nu? Ei bine cand carnea este dezghetata microorganismele incep sa-si faca aparitia si sa degradeze carnea respectiva. De aici si unele toxiinfectii alimentare la oameni. Poate si la pesti daca nu au sistemul digestiv adaptat pentru asa ceva. Interesant este faptul ca ancistrusul (ca tot veni vorba) se hraneste si cu pesti "picati" si nu se imbolnaveste dar inima de vita recongelata i-a venit de hac .
Dragosdiscus wrote: | Adevarat ca prin razatoare (a fost prima metoda incercata) se obtine granulatia optima. Necazul este ca inima trebuie sa fie la o temperatura potrivita, ori chiar prin tinerea in mana a bucatilor (sau tu ai o metoda mai "mecanica" ?) se incalzeste si incep sa se desprinda fasii de dimensiuni total nepotrivite. Mai este si disconfortul, ca practic imi inghetau mainile icon_lol |
Rezolvarea: Simplu, iei o carpa sau chiar o manusa mai groasa daca preferi cu care apuci batonul de mixtura si-l dai la razatoare fara sa se dezghete "vaca" si fara sa-ti inghete mainile si sa faci reumatism . In felul asta poti sa obtii bucatete de diferite marimi pentru diferiti pesti. _________________ LET YOUR DREAM COME TRUE!
Filmulete
Album
De vanzare |
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Fri Nov 09, 2007 9:43 pm Post subject: Re: Mixtura |
|
|
Dragosdiscus wrote: | ...asteptam sa apara multe replies de la "greii' discusariei, sa mai invatam si noi cei mici, ceva... | off topic:
asteptam opinii, sugestii si solutii de la toata lumea (inclusiv de la Gandalf ), nu numai de la "grei" . oricine poate avea o experienta sau o idee care sa merite sa fie insusita de catre ceilalti _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
Dragosdiscus AQUAMASTER
Joined: 08 Sep 2007 Posts: 670 Location: Targoviste
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 8:46 am Post subject: Recongelarea |
|
|
Oricum ai proceda, prin razuire carnea se va decongela. Daca nu este congelata nu se razuie bine; asa ca intram intr-un verc vicios... Alterabilitatea carnii recongelate provine de fapt de la congelare (suna a exercitiu lingvistic, dar asteptati): la 0 gr, apa are volumul maxim, si este valabil si ptr. lichidul celular. Presiunea astfel creata sparge membranele celulare si de aici "portita" larg deshisa ptr. bacterii (culmea, chiar si bacterii denitrificatoare)!
Faptul ca ancistrusii au mancat fara probleme cadavre (cred ca toti de pe forum am remarcat eficienta lor; de cate ori n-am cautat degeaba cate un pestisor lipsa la inventar) este logic: nu intrase in descompunere. _________________ Hope for the best, expect the worst |
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 2:07 pm Post subject: |
|
|
trebuie sa existe si o solutie eficienta de maruntire a carnii "crude", prin taiere si nu prin zdrobire... poate o sita foarte fina la masina de tocat, sau cine stie... asteptam in continuare o "idee de geniu"
p.s. Dragosdiscus wrote: | la 0 gr, apa are volumul maxim, si este valabil si ptr. lichidul celular. Presiunea astfel creata sparge membranele celulare si de aici "portita" larg deshisa ptr. bacterii (culmea, chiar si bacterii denitrificatoare)! | simpla, clara si foarte corecta explicatia! _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
Ciprian Marcu AQUAMASTER
Joined: 04 Oct 2007 Posts: 1071 Location: Busteni, Prahova
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 3:30 pm Post subject: |
|
|
Salutare!
Vorbeam de mixtura congelata razuita si apoi servita pestilor, fara a fi recongelata ulterior. Carnea cruda se taie in bucati, se da la masina de tocat, se amesteca cu alte ingrediente maruntite la fel (sau in alt mod daca e cazul) si poti sa o mai dai inca o data la masina de tocat daca nu a iesit suficient de marunta sau la blender. Bineinteles ca rezultatele pot sa varieze si in functie de "utilaje".
O metoda simpla de a hrani pestii cu inima de vita fara sa-ti freci capul cu mixtura si pe care am folosit-o mult timp este sa cureti si sa congelezi inima de vita simpla dar in bucati suficient de mari ca sa le poti tine usor in mana cand o dai la razatoare. Folosind carpa sau manusa cum am spus mai sus razuiesti cat ai nevoie si o pui inapoi inapoi in congelator. La ce ai razuit poti sa adaugi spirulina, vitamine, granule etc. cu conditia sa nu se disperseze prea mlt in apa. Daca pui granule e bine sa lasi amestecul (am folosit lama unui cutit sa le amestec) cateva minute sa absoarba "sucul" din carne si apoi sa mai amesteci putin si sa furajezi orataniile . Daca mai ramane papica merge ambalata in staniol (de la ciocolata), folie de aluminiu etc. si bagata la frigider (nu congelator) pentru restul zilei sau chiar ziua urmatoare.
Cat despre ancistrus mananca si pesti intrati in descopunere fara sa se imbolnaveasca. La temperaturi mai ridicate pestii intra repede in putrefactie mai ales organele interne (ore) si se acumuleaza gaze in cavitatea toracica si se ridica la suprafata. Aici alti pesti ii halesc organele si pica pe fund unde ancistrusii pot sa molfaie linistiti. Bineinteles ca poate sa-l pape pe fund imediat dupa ce a raposat dar trebuie sa fie un ancistrus mai zdravan. Si inca ceva: pestii care dau pe spate e de asteptat sa fie infestati cu paraziti, bacterii. Dar se pare ca e mai adaptat sa pape "mizerii" din apa decat la unele "bunatati" oferite de pasionati.
Toate cele bune
_________________ LET YOUR DREAM COME TRUE!
Filmulete
Album
De vanzare |
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 5:04 pm Post subject: |
|
|
mai exista o "metoda"... METODA VIOBANK:
1. cumperi inima
2. fara sa o cureti, o arunci in congelator
3. cand vine momentul, o insfaci (cu mainile goale) si o dai prin razatoare direct deasupra bazinului _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll...
Last edited by ADX on Fri Nov 16, 2007 11:04 am; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
Dragosdiscus AQUAMASTER
Joined: 08 Sep 2007 Posts: 670 Location: Targoviste
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 5:29 pm Post subject: |
|
|
... si apoi arunci pestii _________________ Hope for the best, expect the worst |
|
Back to top |
|
|
Ciprian Marcu AQUAMASTER
Joined: 04 Oct 2007 Posts: 1071 Location: Busteni, Prahova
|
|
Back to top |
|
|
diskusfun AQUAMASTER
Joined: 14 Sep 2007 Posts: 62 Location: Bucuresti-bdul Brancoveanu
|
Posted: Thu Nov 15, 2007 7:54 pm Post subject: |
|
|
nu incercati sa glumiti cu inima necuratata PERFECT...ca pe urma aveti motiv de plins...100%...si ca de obicei, dupa cei mai buni pesti... |
|
Back to top |
|
|
Dragosdiscus AQUAMASTER
Joined: 08 Sep 2007 Posts: 670 Location: Targoviste
|
Posted: Fri Nov 16, 2007 10:42 am Post subject: |
|
|
Pai tocmai de-aia radeam!
Viobank ce spune? _________________ Hope for the best, expect the worst |
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Fri Nov 16, 2007 10:47 am Post subject: |
|
|
Dragosdiscus wrote: | ...Viobank ce spune? | spune ca are o abilitate inascuta de a face slalom printre pielite si grasimi, in timp ce razuieste bucata respectiva
baieti, am glumit... va dati seama ca o curata... altfel se apuca de crescut crocodili... _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|