View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
PapaKarlo Discus Passion
Joined: 16 Mar 2009 Posts: 130 Location: Chisinau
|
Posted: Sun Mar 22, 2009 7:03 pm Post subject: |
|
|
Ioan, jos palaria Si sunt convins (daca sunt atent la locatia ta) ca ai acces la toate cele necesare poastate mai sus.
Any other idea... more accesible for People of Third Kind Country ( _________________ The journey gives us true plasure, not the destination!
|
|
Back to top |
|
|
florinmacri Discus Passion
Joined: 03 Apr 2008 Posts: 109 Location: Brasov
|
Posted: Sun Mar 22, 2009 8:30 pm Post subject: |
|
|
Ioan are dreptate intr-o oarecare masura, prin dedurizare scade doar Gh-ul iar Kh-ul pleaca la plimbare in "sus", la fel si ph-ul! Acestea din urma se pot rezolva prin folosirea acidului fosforic, dar trebuie ceva experienta pentru folosirea lui. Dar "orice lucru are un inceput"... _________________ http://s274.photobucket.com/albums/jj246/florinmacri/ |
|
Back to top |
|
|
mmdiscus Discus Passion
Joined: 11 Dec 2007 Posts: 620 Location: Pitesti
|
Posted: Sun Mar 22, 2009 9:14 pm Post subject: |
|
|
florinmacri wrote: | Ioan are dreptate intr-o oarecare masura, prin dedurizare scade doar Gh-ul iar Kh-ul pleaca la plimbare in "sus", la fel si ph-ul! Acestea din urma se pot rezolva prin folosirea acidului fosforic, dar trebuie ceva experienta pentru folosirea lui. Dar "orice lucru are un inceput"... |
Nu prea inteleg ,te rog detaliaza. |
|
Back to top |
|
|
PapaKarlo Discus Passion
Joined: 16 Mar 2009 Posts: 130 Location: Chisinau
|
Posted: Mon Mar 23, 2009 8:20 am Post subject: |
|
|
Domnior, realizez eu ca cele expuse de voi sunt fructele realitatii si experientei avute de fiecare in parte. Eu care speram ca pentru cele ce am eu... sa pot scadea acel GH oarecum printr-o metoda gen filtrare prin Turba(ca la PH) sau altele. Cu acizii sincer nu m-as arunca ca poate imi iese o ciorba la propriu cu carne mult prea fiarta si dezintegrata in bazin. Fac eu ceva teste pana la urma si promit sa revin cu rezultate.
Wish me luck. _________________ The journey gives us true plasure, not the destination!
|
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Mon Mar 23, 2009 3:47 pm Post subject: |
|
|
Da, cu turba poti bineinteles sa scazi duritatea carbonica, pentru ca taninul este un acid care anihileaza carbonatii, dar nu si daca sunt in cantitate prea mare, pentru ca-i mai rentabil sa scazi carbonatii scotatandu-i din apa decat sa-i anulezi cu o cantitate mare de tanin , care-i o metoda prea scumpa avand in vedere ca turba-i mai scumpa decat apa din osmoza.
Nu-i acelasi lucru sa scazi duritatea carbonica de la dKH =7-9 pana la 2-3 cu cateva kg de turba scumpa , sau sa folosesti cateva zeci de litrii de apa de osmoza, cu care se scad ambele duritati, cea carbonica si cea permanenta in acelasi timp. Nu trebuie uitat ca rolul taninului este in primul rand sa aciduleze apa, si nu neaparat sa scada duritatea carbonica.
Duritatea permanenta poate fi lasata cum era inainte pentru ca nu are nici o influenta negativa asupra pestilor, asa ca daca se scade duritatea generala prin amestec cu permeat pana pe undeva in jurul valorii de 5-7°dGH, se poate scadea cea carbonica de la cca. 3-5 cu taninul din turba pana pe la 2-3. Toate acestea sunt valabile in cele mai multe cazuri daca se urmareste obtinerea unor conditii optime reproducerii. Pentru crestere si intretinere sunt suficiente valorile dGH =6-12, pH = 6-7,5. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
PapaKarlo Discus Passion
Joined: 16 Mar 2009 Posts: 130 Location: Chisinau
|
Posted: Mon Mar 23, 2009 5:22 pm Post subject: |
|
|
Foarte clar si la subiect. Multumesc Ioan _________________ The journey gives us true plasure, not the destination!
|
|
Back to top |
|
|
florinmacri Discus Passion
Joined: 03 Apr 2008 Posts: 109 Location: Brasov
|
Posted: Wed Mar 25, 2009 6:43 pm Post subject: |
|
|
Pentru mmdiscus
Dedurizatoarele (cele folosite pentru esspresoarele de cafea de exp) au in componenta rasini schimbatoare de ioni ce se regenereaza cu NaCl. La dedurizarea apei are loc o reactie prin care se face schimbul de Na si sarurile de Ca si Mg rezultand o apa cu un Gh=0 iar Kh si ph-ul cresc, acestea putand fi reduse cu un acid (exp:acid fosforic). _________________ http://s274.photobucket.com/albums/jj246/florinmacri/ |
|
Back to top |
|
|
mmdiscus Discus Passion
Joined: 11 Dec 2007 Posts: 620 Location: Pitesti
|
Posted: Wed Mar 25, 2009 10:39 pm Post subject: |
|
|
florinmacri wrote: | Pentru mmdiscus
Dedurizatoarele (cele folosite pentru esspresoarele de cafea de exp) au in componenta rasini schimbatoare de ioni ce se regenereaza cu NaCl. La dedurizarea apei are loc o reactie prin care se face schimbul de Na si sarurile de Ca si Mg rezultand o apa cu un Gh=0 iar Kh si ph-ul cresc, acestea putand fi reduse cu un acid (exp:acid fosforic). |
Mai ales in acest schimb de ioni scade duritatea carbonatilor impreuna cu duritatea generala deci ph-ul scade.
Schimbul de Anioni si Cationi
Acest procedeu foloseste un pat de rasini speciale continand anumiti anioni si/sau cationi pe care ii schimba cu anioni si cationi continuti de apa sursa. De exemplu in schimbul de cationi un cation de calciu este schimbat pentru 2 cationi de sodiu obtinandu-se reducerea considerabila a duritatii apei.
Patul de rasina trebuie spalat din cand in cand folosindu-se o solutie care il reincarca cu ioni si curata contaminantul depus.
Schimbul de anioni foloseste anioni ai clorurilor si hidroxizilor si poate fi folosit pentru inlaturarea mercurului, arsenicului sau nitratilor in timp ce schimbul de cationi foloseste cloruri de sodiu sau potasiu si poate inlatura si anumite forme de plumb sau radiu. Principalul sau scop ramane insa dedurizarea apei.Totalitatea sarurilor de calciu si magneziu, exprimata in grade de duritate, ce se gasesc dizolvate in apa constituie duritatea apei. Se deosebesc: duritatea temporara si duritatea permanenta. Duritatea temporara se datoreste bicarbonatilor de calciu si magneziu Ca (HCO3)2, Mg(HCO3)2, iar duritatea permanenta, clorurilor si sulfatilor de calciu si magneziu. Suma duritatilor temporara si permanenta formeaza duritatea totala.
Duritatea temporara se indeparteaza prin fierberea apei, cand bicarbonatii se descompun si depun carbonatii respectivi, sau prin tratare cu var:
Ca(HCO3)2+Ca(OH)2 = 2CaCO2+2H2O (Carbonatul de calciu se indeparteaza periodic.)
Duritatea permanenta se indeparteaza prin tratare cu soda (carbonat de sodiu).
CaSO4+Na2CO3=CaCO3+Na2SO4 |
|
Back to top |
|
|
Ioan AQUAMASTER
Joined: 02 Feb 2008 Posts: 1040 Location: Germania
|
Posted: Wed Mar 25, 2009 11:38 pm Post subject: |
|
|
Si cu sarea cu care s-au incarcat schimbatorii de ioni ce se intampla? Ramane in apa in care se afla pestii?!
Eu as prefera totusi taninul si permeatul. _________________ Dincolo de sticla, in lumea tacerii. |
|
Back to top |
|
|
mmdiscus Discus Passion
Joined: 11 Dec 2007 Posts: 620 Location: Pitesti
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 12:43 am Post subject: |
|
|
Rasinile schimbatoare de ioni se utilizeaza pentru dedurizarea apei, in scopuri mai ales industriale. Apa dura care trece prin aceste rasini sintetice cedeaza acestor rasini calciul sau magneziul si primeste in schimb sodiu. Daca rasina ar fi regenerata cu ajutorul hidroxidului de potasiu, atunci apa ar putea primi potasiu in locul elementelor care dau duritatea. Din pacate, aceste rasini nu functioneaza la nesfarsit. Din cand in cand, ele trebuie regenerate, proces in care lucrurile se petrec exact pe dos: dau calciu si primesc sodiu. Sigur ca aceasta apa rezultata in procesul de regenerare trebuie aruncata. |
|
Back to top |
|
|
florinmacri Discus Passion
Joined: 03 Apr 2008 Posts: 109 Location: Brasov
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 8:53 am Post subject: |
|
|
Dupa regenerarea rasinilor cu sare, se lasa apa sa treaca un timp pana la eliminarea in totalitate a NaCl.
Recunosc ca la chimie nu ma prea pricep, nici nu mi-a placut vreodata, dar ceea ce am postat, in legatura cu dedurizatorul folosit la esspresoarele de cafea, este din experienta proprie. Acel dedurizator avea capacitatea de a realiza aprox. 1000 litri de apa la un Gh=0, insa Kh si ph-ul aveau valori mult crescute. La mine unde apa de la retea avea un Gh=13, Kh=6, ph=8 prin dedurizare rezulta o apa cu un Gh=0, Kh=10, ph=9-9,5 iar pentru a folosi aceasta apa eu introduceam 1,5 ml/10 litri H3PO4 iar dupa o zi de la tratarea cu acid caracteristicile apei erau : Gh=0, Kh=3, Ph=6,5. _________________ http://s274.photobucket.com/albums/jj246/florinmacri/ |
|
Back to top |
|
|
mmdiscus Discus Passion
Joined: 11 Dec 2007 Posts: 620 Location: Pitesti
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 9:35 am Post subject: |
|
|
florinmacri wrote: | : Gh=0, Kh=3, Ph=6,5. |
Cum sa fie gh=o(duritatea generala) cind kh=3 (duritatea carbonatilor)???
Cred ca te referi la duritatea data de anioni(duritate permanenta) si nu la gh ca duritate generala. |
|
Back to top |
|
|
drdiscus Discus Passion
Joined: 10 Feb 2009 Posts: 416 Location: constanta
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 10:47 am Post subject: Re: salut |
|
|
Mai baieti, acest site parca este al academiei de chimie.Hai sa-i ajutam pe cei care au nevoie cu ce am invatat din experienta noastra fratilor, nu din cartea cartilor.Eu sunt medic si m-am saturat de cata chimie am facut si tot ma uit stramb la ce s-a scris dar un incepator care paseste si el timid in lumea discusilor si se izbeste de formule care mai de care mai pompoase? _________________ haideti sa facem acvaristica mai simpla decat pare |
|
Back to top |
|
|
PapaKarlo Discus Passion
Joined: 16 Mar 2009 Posts: 130 Location: Chisinau
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 12:52 pm Post subject: |
|
|
drdiscus _________________ The journey gives us true plasure, not the destination!
|
|
Back to top |
|
|
ADX Admin
Joined: 02 Sep 2007 Posts: 1289 Location: Bucuresti
|
Posted: Thu Mar 26, 2009 2:16 pm Post subject: Re: salut |
|
|
drdiscus wrote: | Mai baieti, acest site parca este al academiei de chimie.Hai sa-i ajutam pe cei care au nevoie cu ce am invatat din experienta noastra fratilor, nu din cartea cartilor.Eu sunt medic si m-am saturat de cata chimie am facut si tot ma uit stramb la ce s-a scris dar un incepator care paseste si el timid in lumea discusilor si se izbeste de formule care mai de care mai pompoase? |
Nu sunt de acord!
Eu unul urmaresc cu mare interes discutia si cred ca nu sunt singurul. Forumul nu se adreseaza exclusiv incepatorilor, iar subiectele se discuta in toata complexitatea lor. Mai mult, un incepator intr-ale discusului, poate fi doctor in chimie, deci nu-i va fi greu sa inteleaga ce se discuta (asta ca sa dau un exemplu "la extrem"). Fiecare este liber sa decida la ce nivel isi limiteaza bagajul de informatii asimilate. Daca sunt si useri care nu inteleg o anumita explicatie (i se poate intampla oricui), pot cere informatii suplimentare, la nivelul lor de intelegere, fara nicio problema.
In concluzie, scopul nu este sa plafonam nivelul unor discutii pentru a le intelege "toata lumea" ci sa abordam fiecare subiect in parte cu toata rigoarea stiintifica de care suntem capabili. _________________ NOUA GALERIE FOTO
Regulamentul forumului DCR
too old to rock'n'roll... |
|
Back to top |
|
|
|